Hopp til innhold

Spiser heller grove skiver enn skoleboller

Over halvparten av elevene i videregående skole har med lunsj hjemmefra hver dag, og de spiser sjelden boller og junkfood. Det viser en ny elevundersøkelse.

Elever på St. Svitun

Thea Holsen, Andrine Taraldset og Synne Spande er opptatt av å få i seg en sunn lunsj.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

– Jeg pleier å ha speltlomper med spinat og kalkun, seier Synne Spande.

Hun er elev ved St. Svithun videregående skole i Stavanger og er opptatt av at lunsjen må være sunn. Det er også venninnene, Andrine Taraldset og Thea Holsen, som sitter ved siden av.

– Det er viktig å ha et sunt og godt kosthold. Så noen ganger har jeg med havregrøt, andre ganger er det gresk yoghurt, sier Taraldset.

Overraskende funn

– Vi fant ut at elevene spiser relativt sunt. Egentlig sunnere enn vi hadde sett for oss, sier Merete Hagen Helland.

Hun er førsteamansiensus i "Mat og helse" ved Universitetet i Stavanger og prosjektleder for en undersøkelse som er gjort sammen med Nofima på oppdrag fra Rogaland fylkeskommune.

Baguetter

I kantinen på St. Svithun videregående skole finnes det sunne alternativ.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

Undersøkelsen er gjort blant elever på fire videregående skoler i Rogaland, og den viser at bare 5 % kjøper maten sin i kantina fire til fem dager i uka, mens 52 % av elevene på videregående har med seg lunsj hjemmefra hver dag.

– En ser jo at dess oftere elevene har med seg matpakke hjemmefra dess oftere spiser de sunnere lunsj, med mer grovt brød og mindre sukkersøte drikker, sier Hagen Helland.

Jentene er sunnest

Men undersøkelsen viser at det er forskjell på gutter og jenter.

– Jentene spiser generelt sunnere enn guttene. De har oftere med seg matpakke, og de spiser oftere frukt og grønnsaker. Guttene kjøper oftere lunsj ute og de er også de som drikker mest sukkerholdige drikker, sier Hagen Helland.

De tre venninne på St. Svithun er enige i det.

– Hver dag kjøper de en åttepakke med boller og en liter cola og drikker det. Lærerne kommenterer det, og prøver å få dem til å slutte fordi vi går på idrettslinjen.

Aleksander Hauge Bråten og Henrik Vormeland Paulsen

Aleksander Hauge Bråten og Henrik Vormeland Paulsen unner seg noe usunt på fredager.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

Unner seg noe godt av og til

Aleksander Hauge Bråten og Henrik Vormeland Paulsen går på idrettslinja og de er ikke enige i beskrivelsen.

– Det skjer av og til, men som oftest er det god mat vi spiser, sier Hauge Bråten.

– En fredag en gang iblant så kjøper vi noe litt mer usunt nede på butikken, men det må være lov, sier Vormeland Paulsen.

Og det er det nok flere som gjør, ifølge hun som har utført undersøkelsen.

– Det kan jo godt være at den ene dagen i uken elevene kjøper noe i kantinen så er det for å kose seg litt ekstra. Så generelt har de med seg en sunn matpakke, men kanskje de tyr til litt godsaker iblant, sier Hagen Helland.