Hopp til innhold

Stadig færre elever drikker melk på skolen

– Det er bekymringsfullt at barn og unge velger bort den næringsrike skolemelken, sier Ida Berg Hauge, daglig leder i Opplysningskontoret for Meieriprodukter.

Melk

I dag er verdens skolemelkdag, men det er store forskjeller mellom fylkene i andelen av elever som deltar i melkeordningen.

Foto: Scanpix

I dag er verdens skolemelkdag, men over tid har oppslutning om skolemelkordningen flatet ut.

På landsbasis velger 48 prosent av elevene i barneskoler og kombinerte barne- og ungdomsskoler å være med på skolemelkordningen. Kun 9 prosent av elevene i rene ungdomsskoler gjør det samme.

– Det er bekymringsfullt at barn og unge velger bort den næringsrike skolemelken, sier Ida Berg Hauge, daglig leder i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).

I Norge får tilnærmet alle grunnskoler tilbud om skolemelk, og det er skolene selv som velger om de skal være med på ordningen eller ikke. Det er først og fremst barneskolene som velger å være med på ordningen.

Store forskjeller mellom fylkene

Det er store forskjeller mellom fylkene i andelen av elever som deltar i melkeordningen.

– Ser vi spesifikt på barneskoler og kombinerte barne- og ungdomsskoler så varierer andelen fra lave 34,5 % i Aust-Agder til 69,4 % i Sogn og Fjordane, sier Berg Hauge.

Omstridt skolemelk

Erfaringsmessig velger en del skolebarn bort både melk og matpakke fra femte klasse og oppover. Mye annen mat og drikke frister mer, og barna bestemmer også i større grad selv.

Foto: Tor Risberg / NRK

Sammenlignet med forrige skoleår har det vært en nedgang i alle fylkene unntatt i Oslo. I Oslo er andelen omtrent uendret, men Oslo er fortsatt blant de dårligste fylkene når det gjelder oppslutning om skolemelken.

– Dette er urovekkende når vi vet at barn og ungdom er i en alder hvor skjelettet vokser raskt, og barna trenger de næringsstoffene som melken bidrar med, spesielt kalsium, forklarer Berg Hauge.

Erfaringsmessig velger en del skolebarn bort både melk og matpakke fra femte klasse og oppover. Mye annen mat og drikke frister mer, og barna bestemmer også i større grad selv.

– Melk er et verdifullt kosttilskudd

Tre porsjoner med magre meieriprodukter som del av et sunt kosthold bidrar til å sikre det daglige behovet for kalsium, og gir kroppen flere viktige næringsstoffer, ifølge Opplysningskontoret for Meieriprodukter.

– Skolemelk inneholder proteiner, kalsium, fosfor, jod, vitamin B2 og B12. Melk kan sammen med en god matpakke gi barn og unge et verdifullt tilskudd av energi og næringsstoffer i løpet av skoledagen. Skolemelk kan med fordel være en av porsjonene, sier Berg Hauge.

Flere nyheter fra Rogaland