Hopp til innhold

Fikk smake UiS sin egen vin

De første druene fra vingården på Ullandhaug har blitt høsta – nå skal Universitetet få sin egen vin.

Universitetet i Stavanger med egen vin

Tirsdag 30. april fikk denne forsamlingen prøvesmake vinen for første gong. I kjøkkenauditoriet i Ellen og Axel Lunds hus inviterte førstelektor Helge Jørgensen bransjefolk, UiS-ledelsen, UiS-studenter og ansette til å komme med tilbakemeldinger.

Foto: Universitetet i Stavanger

Universitetet i Stavanger (UiS) hadde klar tre ulike typer vin da de inviterte studenter, ansatte og bransjefolk til prøvesmaking, det skriver Universitetet i Stavanger på sine nettsider.

Andreårsstudenter ved hotell- og reiselivsledelse har siden 2005 hatt sin egen vingård like ved universitetsområdet, på en av markene til den økologiske gården på Ullandhaug.

På vingården skal de lære å bli eksperter på hva som må til for å få vindruer til å trives, og nå er de snart i land, ifølge førstelektor Helge Jørgensen, ved Norsk hotellhøgskole.

– Vinen har en tydelig syresmak og lukter litt søtt. Foreløpig er den enkel og lett vin, men den skal bli fyldigere. Vinen har potensial, sier Jørgensen fornøyd, etter å ha smakt på den ene rødvinen for aller første gong.

Det er Jørgensen som er drivkraften bak prosjektet, og i videoen under kan du se innslaget fra NRK Rogaland da Jørgensen viste frem de aller første drueklasene, i oktober 2010.

Tidligere innsalg fra NRK Rogaland om økologisk vin fra Universitetet i Stavanger.

Universitetet i Stavanger er det eneste i landet med egen vingård. Dermed kan studentene lære alt fra grunnen av- og etter hvert produsere flere tusen flasker med økologisk vin til restaurantene i byen.

Skal stå igjen med én vin

Målet med prøvesmakingen er å finne ut hvilken vin som er verdt å satse videre på. Det står mellom en rosévin laget av Solarisdruer fra høsten 2011, en mørk rødvin med druer av Cabernet Cortis fra høsten 2012, og en vin som laget av flere ulike druesorter fra høsten 2012.

– Det er nok Cabernet Cortis-varianten som har størst potensial, så jeg tror vi skal gå videre med den, sier Jørgensen, som gleder seg til å jobbe videre med pilotprosjektet og med professorkolleger som skal forske på utviklinga og framstillinga av UiS-vinen.

Den nye vinen har en alkoholprosent på 15,6 og et syreinnhold på litt over syv prosent. 30 flasker er produsert i første omgang, skriver UiS på sine nettsider.


Flere nyheter fra Rogaland