Hopp til innhold

Spent på om staten fortsatt tror på oljeopptur

Det kan spøke for oljefelt på grunn av skyhøye kostnader, og voldsomt lav oljepris. I dag legger Oljedirektoratet frem sitt regnskap over året som gikk, og hva vi kan vente oss.

Oljeplattform
Foto: Eeg, Jon / NTB scanpix

Oljeanalytiker Thina Saltvedt under ONS 2014 i Stavanger

Oljeanalytiker Thinas Saltvedt er spent på hvilke tanker staten gjør seg om oljeindustrien fremover.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

– Det er rart om de ikke kommenterer oljeprisen, sier Thina Saltvedt.

Hun snakker om Oljedirektoratet, som i dag legger frem fjorårets regnskap, og ikke minst prognoser for tida fremover.

– Jeg tror de er litt mer pessimistiske enn før. Hvis prisene ligger på det nivået de ligger på nå, så tviler jeg på at det blir noen vekst i produksjonen. Rett og slett fordi flere prosjekter blir satt på hold.

Venter flat kurve

Kyrre Knudsen, sjeføkonom i SR-bank

Kyrre Knudsen er sjeføkonom i SR-Bank.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

De siste årene har prognosene vist en liten nedgangen, før produksjonen igjen skulle gå opp igjen i 2016. Dette tror ikke Saltvedt skjer.

Hun får derimot ikke uforbeholden støtte, Kyrre Knudsen i SR-Bank og Audun Martinsen i Rystad Energy tror oljeetterspørselen og -prisen tar seg opp igjen, og dermed også produksjonen.

– Jeg tror nok produksjonen vil holde seg relativt stabil i det kortsiktige perspektivet, sier Martinsen.

Når det gjelder investeringer på norsk sokkel er det derimot ikke noen umiddelbar vekst. Etter at Oljedirektoratet i januar 2013 la frem optimistiske tall om investeringer godt over 200 milliarder fra 2014 og fremover, så tror Knudsen på flat kurve fremover.

– Det kan gå litt ned i 2015, men jeg er mer interessert i den langsiktige prognosen, og den tror jeg blir flat, sier Knudsen.

Spent på om kostnadskutt merkes

Han er derimot mer spent på om Oljedirektoratet kan vise frem noen resultater fra alt pratet om for høye kostnader i industrien.

– Jeg er spent på om de har noen målinger som viser tegn på at kostnadene går ned, sier han.

Knudsen henviser til bedrifter i Rogaland, som melder om at de i løpet av det siste året, har klart å redusere sine kostnader med 15 til 20 prosent.

Og om kostnadene ikke har gått ned, og oljeprisen fortsetter å vake under 50 dollar kan det få konsekvenser tror Thina Saltvedt.

– Det blir spennende å se om de har noen anslag for hvor mye oljeprisen vil ha å si for utbyggingsplaner og åpning av nye områder. Er det noen vits slik det er nå, avslutter hun.