Hopp til innhold

Trygdede risikerer skattesmell

Er du uføretrygdet men har en biinntekt ved siden av? Da risikerer du en stor skattesmell. En ny lovendring har ført til at Skatteetaten fører opp alle trygdede med nullinntekt. Dersom du har annen lønn ved siden av må du føre den opp selv. Det er det ikke mange som vet.

Skattekort, Tom Nordbø

Trygdede risikerer høy skattesmell. Tom Nordbø oppdaget feilen før det var for sent.

Tom Nordbø, Invivo

Tom Nordbø jobber på Invivo. Han oppdaget feilen på sitt skattekort.

Foto: Hanne Høyland/NRK

I Norge gjelder dette 8000 arbeidere som jobber i vernede bedrifter, men antallet er mest sannsynlig langt større ifølge Invivo.

Arbeidstaker Tom Nordbø oppdaget at lønnen fra Invivo manglet på sitt skattekort, og fikk satt opp skatten med 15 prosent.

– Jeg skjønner ikke hvordan de tenker, sier Nordbø.

For de fleste arbeidere er det lønnsinntektene som legger til grunn for skattekortet, men dersom du mottar trygd må du selv legge til lønnen din, for å unngå skattesmell. det synes Nordbø er merkelig.

Uønsket restskatt

Alle som er hundre prosent trygdet, men har en biinntekt utenom, kan risikere å få en uønsket restskatt. De som blir hardest rammet kan vente seg en skattesmell på mellom 10 og 15 tusen kroner.

– Det er mange som er uføretrygdet som jobber ved siden av, så dette berører veldig mange. Hvor mange vet jeg ikke, men det er nok langt flere enn de 8000, sier personalsjef på Invivo Rolf Marøy.

Null i inntekt

Skattekort 2012

Trygdede må selv føre inn eventuell lønnsinntekt på skattekortet

Foto: Karina Jørgensen / NRK

For skatteåret 2011 ble det innført en ny ordning av skatteetaten, som slår uheldig ut på de trygdede i arbeid. Alle med trygd blir ført opp med en null inntekt, og må selv ta ansvaret for å føre opp en eventuell biinntekt. Ordningen er innført av skatteetaten, som følge av en regelendring.

– Vi syns det er horribelt at den endringen er gjort uten at de som er berørt av det har fått noen som helst informasjon om det, sier Marøy.

Skatteetaten tror at folk vil følge med og ta ansvar for seg selv. De har ikke gjort noe spesielt for å informere, utover det de pleier å gjøre, på tross av at gruppen som blir rammet kan få alvorlige økonomiske konsekvenser, mener Invivo.

– Vi har informert på ulike kanaler, men vi vil ta med oss det og se om det er noe vi kan gjøre, sier kommunikasjonsdirektør i Skatteetaten, Astrid Bugge Mjørum.