NRK Meny
Normal

Tror på stortingsplass i bursdagsgave

Jubelen stod i taket på Fremskrittspartiets valgvake i Stavanger da valgdagsprognosene ble kjent klokka 21. Tredjekandidat Roy Steffensen regner med at stortingsplassen er sikker.

Frps valgvake

Roy Steffensen senker skuldrene på Frps valgvake i Stavanger.

Foto: Anders Fehn / NRK

De senker skuldrene og puster litt lettere i Rogaland Frp. Roy Steffensen venter på de endelige resultatene, men regner med at plassen på Stortinget er sikker.

Den første prognosen viser som ventet borgerlig flertall i årets valg. Prognosene som kom fra Statistisk sentralbyrå (SSB) klokken 21 viste at det ligger an til å bli 93 blå mandater og 76 røde.

Roy Steffensen

Roy Steffensen.

Foto: NRK

– Stortingsplassen beste presangen jeg kunne ha fått, sier Steffensen, som passende nok har bursdag i morgen.

Størst i hjemkommunen

I Steffensens hjemkommune Kvitsøy, hvor alle stemmene nå er talt opp, ble Frp størst med 23,7 prosent. Parti nummer to og tre kommer like bak, KrF og Arbeiderpartiet, med 22,8 og 21,6 prosent av stemmene.

– Jeg gleder meg over resultatet. Jeg hadde ventet noe fremgang, men er kjempefornøyd med at vi er størst. Folk har stemt på Roy vel så mye som Frp. Det er veldig spesielt at Kvitsøy har en stortingskandidat, sier han.

Hvis Frp får 16 prosent nasjonalt, blir det fest på valgvaken i Stavanger, forsikrer Steffensen. Da regner kvitsøybuen at stortingsplassen er sikker.

Stavanger Frp serverer internasjonale retter på partikontoret i Bjergsted. Buffeten består av biff Stroganoff, pizza og tapas.

VIDEO: Vi er for valgfrihet, sier Roy Steffensen. Derfor velger Frp buffé.

Helge Thorheim og Bente Thorsen

Hos Frp på Karmøy spiser andrekandidat Bente Thorsen og fjerdekandidat Helge Thorheim pølser.

Foto: Rosa Iren Villalobos / NRK

– Ser frem til å få resultatet

Før prognosene ble kjent, var nervøsiteten såpass at han ikke orket å forsyne seg skikkelig av Frp-buffeen.

– Det er så mye sommerfugler at jeg ikke tror jeg får plass til mer enn et pizzastykke, sa Steffensen.

De som har matlyst, spiser internasjonale retter på partikontoret i Bjergsted. På buffeen er det biff stroganoff, pizza og tapas.

Roy Steffensen er på vippen og manglet, Ifølge ham selv, kun 324 stemmer for å havne på Stortinget.

– Vi har gått opp på de aller fleste meningsmålingene, og håper det vedvarer til i dag, men er også forberedt på at jeg kan vippe ut, sier han.

«Skikkelig gode» pølser på Karmøy

Nå er han glad og lettet for at valgkampen er over.

– Det har vært grusomt de siste ukene, men nå er jeg glad det er over, og ser frem til å få resultatet, sier Steffensen.

På Frps valgvake på Karmøy serveres mer nøkterne pølser, ifølge andrekandidat Bente Thorsen, som er ganske sikker på stortingsplass, og fjerdekandidat Helge Thorheim.

– Karmøybuen er jordnære folk som vet å få noe ut av ressursene. Her setter vi tæring etter næring, sier Thorsen, som kan forsikre at pølsene er «skikkelig gode» med ordentlige pølsebrød og diverse tilbehør.

– Vi er ikke storfine. Vi er helt vanlige folk. Andre får ta seg av nykkene, mener hun.

Frps valgvake i Stavanger

Frps valgvake i Stavanger.

Foto: Anders Fehn / NRK