NRK Meny
Normal

Lokalt reiseliv og idrett vil ha Oslo-OL

Reiselivet tror på markedsføringseffekt, idretten tror Oslo-OL vil være bra for utøverne.

Skisse for OL i Oslo i 2022

Reiselivet tror på markedsføringseffekt, idretten tror Oslo-OL vil være bra for utøverne.

Foto: Eva Marie Bulai / NRK

– Det er så lang avstand mellom Oslo og her at det blir nok ikke opprettet noen idrettsplaner her.

– Så vi kan se langt etter ringvirkningene?

– Ja jeg tror det. Norgesreklame blir det vel, men de drar vel til Oslo hele gjengen.

– Det blir jo mer folk her, og det blir mer liv i gatene, turister blant annet.

– Så du tror det kommer flere turister hit selv om OL er i Oslo?

– Ja, spesielt her i Stavanger-området, på grunn av all naturen.

Det var ulike meninger om hvor mye det bety for Rogaland om det blir vinter-OL i Oslo da NRK snakket med folk på Ruten i Sandnes.

Ringvirkninger for hele landet

Nå skal Høyres stortingspolitikere bestemme seg for om de vil råde regjeringen til å gå videre med OL-søknaden. Inne på turistinformasjonen krysser reiselivsdirektør i Stavanger-regionen, Elisabeth Saupstad, fingrene og håper på et ja.

Elisabeth Saupstad

Reiselivsdirektør i Stavanger-regionen, Elisabeth Saupstad, fingrene og håper på et ja til OL i Oslo 2022.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

– Jeg tror det vil ha en enorm betydning i forhold til markedsføring av Norge internasjonalt. For reiselivs-Norge vil det bli veldig, veldig viktig, og bety ringvirkninger, ikke bare i Oslo, men for hele landet.

Les også: NRK-måling: Idrettsmedlemmer splittet om OL

Les også: Eksperter advarer: OL-ja kan gi velgerras for Høyre og Ap

Saupstad får støtte av sin kollega Vigleik Dueland i Destinasjon Haugalandet. de er enige om at det gjelder å være på hugget i 2022 hvis Rogaland skal få del i en eventuell OL-effekt.

– Det handler jo om å være tilstede og synlig i de kanalene som blir markedsført nasjonalt sett. Så er det jo Norge som er viktig, og hvis vi får markedsført Norge, så vil det på lang sikt også gi Rogaland en viktig markedsverdi, sier Saupstad.

– Inspirasjon for utøverne

– For Rogaland så vil det gi et løft for frivillighetsarbeidet, og være en inspirasjon for utøverne.

Les også: Uvisst om Høyre svinger OL-pisken

Les også: Uvisst om Høyre svinger OL-pisken

Det sier leder i Agder og Rogaland skikrets Pål Angell Berg. Hele idretts-Rogaland avga en positiv innstilling til Oslo-OL i høringsuttalelsen. Angell Berg tror et eventuelt vinter-OL vil gi et løft for vinteridretten i fylket.

Pål Angell Berg

Leder i Agder og Rogaland skikrets Pål Angell Berg tror et eventuelt vinter-OL vil gi et løft for vinteridretten i fylket.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

– Spesielt for utøverne, at de har noe de kan se fram til. Akkurat som jeg og andre gjorde før Lillehammer-OL i 1994. Dagens ungdom vet vel knapt hva Lillehammer var. Jeg tror og at det vil være positivt med hensyn til anlegg. Du vil få modernisering av anlegg, spesielt de nasjonale arenaene. De bruker både barn og ungdom helt fra tolv år. Det vil komme hele idretts-Norge til gode, mener han.

– Kommer like gjerne til Rogaland

I 1994 var reiselivsdirektøren i Stavanger-regionen student på Hotellhøyskolen og frivillig i VIP-området under Lillehammer-OL.

– Det var helt fantastisk. Du satt på en måte midt i det. Vi jobbet oppe på Stampesletta på arenaen der alle sponsorene og utøverne var. du fikk med deg alle idrettsgreinene, og det var jo en folkefest, sier Saupstad.

Hun mener Lillehammer-OL satte vinter-Norge på kartet.

– Det er kjempeviktig i forhold til markedsføring. Internasjonalt bryr de seg ikke om det er Lillehammer eller om det er Nord-Norge. Det viktigste er at det er Norge. De søker opp attraktive steder, og da kommer de like gjerne til Rogaland, for det er jo her det er best og finest, mener Saupstad.

Hun mener Rogalands fordel er at fylket er et Norge i miniatyr.

– Vi har fjord, vi har fjell. vi har Jæren, vi har naturikoner, vi har alt, sier hun.