NRK-måling: Idrettsmedlemmer splittet om OL

Totalt sett er et overveldende flertall motstandere av OL i en fersk NRK-måling. Også blant idrettsmedlemmer er det nå flere som svarer nei enn ja til OL i Oslo.

Carlos Mendoza (t.v.) og Ole Flyum, fotballtrenere i Bjarg IL.

Carlos Mendoza (t.v.) og Ole Flyum, er begge fotballtrenere i Bjarg IL, men splittet i synet om OL.

Foto: NRK / NRK

– Det går for mye penger til ting som ikke har med idretten å gjøre. Jeg ville sagt nei sånn som det ligger an nå, sier Ole Flyum som er fotballtrener for Bjarg IL jenter 12.

På motsatt side av treningsfeltet står treneren for guttelaget i Bjarg. Han drømmer fortsatt om et OL.

– Hvis det er et land som kan klare det, så er det vel kanskje Norge sett i forhold til økonomi. Og så er det litt det med den norske folkesjela og alt engasjementet. Jeg tror et OL i Norge i 2022 blir bra, sier Carlos Mendoza.

Men Mendoza er nå i et mindretall. I en fersk spørreundersøkelse Norstat har gjennomført på vegne av NRK, har 454 medlemmer av idretten blitt spurt om de ønsker OL i Oslo i 2022. 43 prosent svarer ja, mot 49 prosent som svarer nei. 7 prosent vet ikke. Undersøkelsen er gjennomført uten spørsmål om et «billig-OL» påvirker avgjørelse.

Når toppene i Idrettsforbundet har blitt konfrontert med den lave OL-oppslutningen i folket, har de skjøvet idrettens medlemmer foran seg. Men heller ikke her, blant idrettens egne, er det et flertall for OL.

– Jeg tror det er flere og flere som er imot. Jeg og var for, men når jeg begynte å lese om hva ting koster synes jeg det er for mye penger. De kan ikke si at de har idretten i ryggen i dag, mener fotballtrener Flyum.

Føler seg lurt

Også blant folket for øvrig viser undersøkelsen kraftig OL-motstand. Hele 60 prosent av de 1946 spurte sier nei. 31 prosent sier ja, mens ni prosent ikke har bestemt seg.

NIFs generalsekretær Inge Andersen

Generalsekretær i Norges idrettsforbund, Inge Andersen.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

– Det er i hvert fall gledelig å se at det er større flertall i idretten blant dem som er positive enn i befolkningen for øvrig, sier Inge Andersen, generalsekretær i Norges idrettsforbund.

– Synes du det er overraskende at idretten er delt i synet?

– Det er ikke overraskende fordi vi ser stor motstand i debatten om OL. Da skjønner vi at en del av disse må være medlemmer i idretten siden nesten halvparten av det norske folk tangerer inn i idrettsbevegelsen.

Det bombardementet vi har fått av argumenter om at hele idretten står bak og at en OL-søknad er bredt forankret, det får en alvorlig knekk i denne undersøkelsen.

Tom Harald Nesvik (Frp)

I motsetning til Andersen er Harald Tom Nesvik, parlamentarisk nestleder i nei-partiet Frp, svært overrasket:

Harald Nesvik

Harald Tom Nesvik, parlamentarisk leder i Frp.

Foto: Trond Vestre

– Det bombardementet vi har fått av argumenter om at hele idretten står bak og at en OL-søknad er bredt forankret, det får en alvorlig knekk i denne undersøkelsen. Det viser at vi på Stortinget og også andre må føle seg lurt.

Men at politikerne har blitt lurt av idrettstoppenes argumenter avvises kontant.

– Vi har forankret saken veldig godt i det øverste idrettsdemokratiet i norsk idrett; Idrettstinget. Der er det personer som representerer alle landets idrettskretser og alle landets særforbund. Der var det over 90 % flertall for å gå videre med denne saken. Og det er helt riktig at de representerer en organisasjon med 2,2 millioner medlemskap, sier Andersen.

– Debatten gjør inntrykk

Erna Solberg

Erna Solberg, statsminister (H).

Foto: Siv Sandvik

I morgen skal Høyres stortingsgruppe bestemme seg i OL-spørsmålet og gi et råd til statsminister Erna Solberg (H) som ikke har bestemt seg. Også i Høyre er det mange som er splittet i synet om OL.

– Selvfølgelig gjør debatten inntrykk på meg og det skal være debatt om en så viktig beslutning. Som jeg har sagt hele tiden skal jeg vente og lytte til hva Høyres gruppe gir råd om, sier Solberg til NRK.

– Hva betyr det for deg hva idretten mener?

– Alle stemmer har en betydning, jeg vekter ikke den ene eller den andre mot hverandre.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger