Hopp til innhold

Tror færre kjøper julegavene i utlandet i år

Svak krone fører til mindre juleshopping i utlandet, mener reiselivsprofessoren. Nordmenn dropper likevel ikke storbyferiene i desember, ifølge flyselskapene.

Oxford street i London (med julelys)

I Oxford street i London blei julelysa tent allerede tidlig i november. Tross svakere krone reiser nordmenn dit før jul også i år, men vi kjøper med oss mindre hjem, tror både bransjen og reiselivsprofessoren.

Foto: Paul Hackett / Reuters

Til tross for svekket krone og dermed dyrere varer utenlands: Reiseglade nordmenn dropper ikke juleshoppingen i utlandet i år. Tall fra de store flyselskapene viser nemlig at antall storbyreiser holder seg stabilt i desember.

Bent Hansen, senterleder på Kvadrat

Bent Hansen.

Foto: Magnus Stokka / NRK

Den svake krona fører imidlertid til mindre juleshopping i utlandet. Det er godt nytt for den norske handelsstanden.

– Vi har veldig gode tall, spesielt sist uke. Black Friday var fantastisk på Kvadrat. Vi økte 12 prosent sammenligna med samme uke året før, sier senterleder Bent Hansen.

På et av landets største kjøpesenter, som ligger i Sandnes, merker han lite til oljenedgangstider og kjølig økonomi. Han tror derimot at den svake norske krona gjør at flere nordmenn kjøper julegavene sine her hjemme i år.

– Vi tror det blir mindre handelslekkasje til utlandet, og at folk koser seg på utenlandstur, men handler mindre klær, sko og gaver, sier han.

Inne på senteret seier de fleste NRK treffer at julehandelen blir unnagjort i Norge i år. Ine Vasshus har nylig vært på storbyferie til London, men der blei det ingen storhandel.

Ine Vasshus

Ine Vasshus.

Foto: Magnus Stokka / NRK

– Jeg merka at det var ikke noe særlig billigere å handle i London enn her. Det var hvis vi kom over noe spennende, noe vi ikke finner her hjemme, at vi kjøpte noe, sier hun.

Vi reiser like mye som i desember i fjor

Både Norwegian, SAS og Ryanair melder om reiselyst til storbyer som København, London, Paris og New York i desember. Ifølge Avinor fortsetter utenlandstrafikken å øke, men ikke med samme takt som i fjor. Reiselivsprofessor ved Universitetet i Stavanger, Reidar Mykletun, tror likevel vi kjøper mindre når vi er der.

Kvadrat kjøpesenter, Sandnes

Kvadrat i Sandnes er et av Norges største kjøpesentre.

Foto: Gunnar Morsund / NRK
Reidar Mykletun

Reidar Mykletun.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– En bruker mindre penger på gaver og ting en tar med hjem sammenligna med før. Den julehandelen en ellers ville ha gjort ute, den vil en nok i større grad gjøre der en får mye for pengene, altså i nordiske land, og især i Norge, sier han – på telefon fra Gran Canaria, dit han har lagt desemberferien.

– For mange er det blitt en tradisjon å reise i denne perioden. Sjøl om det blir dyrere, gjennomfører man det – men handler mindre, sier han.

Senterlederen på Kvadrat er ikke bekymra for at færre utenlandsgaver betyr at flere får like presanger.

– Verden har blitt mindre.De trendene som er rundt oss, er også her i Norge, og jeg tror de fleste kundene finner spennende gaver de legger under treet, sier Bent Hansen.