NRK Meny
Normal

– Nå kan Rogaland få et trenerløft

Olympiatoppen og Norges idrettshøgskole starter opp topptrenerutdannelse i Stavanger. Målet er å heve nivået på trenere som jobber med morgendagens idrettsstjerner.

Unge talenter på trening

Fra høsten av kan ambisiøse trenere få topptrener-utdanning i Stavanger gjennom blant annet Olympiatoppen. Rogaland idrettskrets mener det er behov for et slikt tilbud.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Det er så mye positivt som skjer i Rogaland på idrettsfronten, med gode unge utøvere. Derfor har vi vurdert at det er smart å flytte tilbudet hit, sier utviklingssjef i Olympiatoppen, Helge Bartnes.

I Norge er det to typer topptrener-utdanninger i dag. Den ene er for trenere som i dag jobber med idrettsutøvere på høyt nasjonalt eller internasjonalt nivå.

Helge Bartnes

Helge Bartnes.

Foto: Olympiatoppen

Den andre er for dem som jobber med unge utøvere mellom 15 og 20 år, som holder et høyt nivå. Det er denne som blir flytta fra Trondheim til Stavanger fra høsten av.

– Mange ønsker denne utdannelsen

– Vi ønsker best mulig aktivitet for utøverne, og da er trenere svært viktig. Det betyr at Rogaland nå kan få et trenerløft, sier Bartnes.

Også Rogaland idrettskrets mener det er behov for et slikt tilbud, siden det ikke eksisterer i området i dag.

– Det er viktig for regionen å heve kompetansen innen idrett. Dette gjelder særlig innen toppidrett, og morgendagens utøvere, sier talentutvikler i Rogaland idrettskrets, Anne Brit Skjæveland Sandberg.

Anne Brit Skjæveland Sandberg

Anne Brit Skjæveland Sandberg.

Foto: Idrettsforbundet

Det er folk fra hele landet som kan søke på denne utdanninga, men målet er å få flest mulig lokale.

– Jeg vet det er mange som ønsker seg denne utdannelsen, og håper flest mulig av de som søker er fra Rogaland, sier talentutvikleren.

Kan trene eliteserielag

Utdanninga går over to år, og har utgangspunkt i det praktiske arbeidet. I tillegg vil trener-studente lære om blant annet teknikk, biomekanikk, treningslære og idrettspsykologi.

– Dette er de relevante faga som treneren møter hver dag på trening med sine utøvere, sier Bartnes i Olympiatoppen.

Hvor høyt kan trenerne sikte med en slik utdanning i ryggen?

– Dette er for dem som trener morgendagens toppidrettsutøvere. Det kan være dem som sikter mot å trene et juniorlandslag, et teamlag eller et eliteserielag, sier Bartnes.