Hopp til innhold

– Jeg skulle ønske alle mennesker fikk oppleve slik omsorg

Petter Birkeland (42) fra Tananger er en av seks menn som ble alvorlig skadet da det eksploderte i lokalene til Malm Orstad AS i november.

Petter Birkeland

Seks personer ble skadet i en eksplosjonsulykke hos bedriften Malm Orstad på Klepp i Rogaland i november i fjor. Petter Birkeland er en av dem.

Eksplosjon hos Malm Orstad, Voll i Klepp

Eksplosjonen hos Malm Orstad, Voll i Klepp i november i fjor.

Foto: Ingvald Nordmark / NRK

Over 1900 alvorlige arbeidsulykker ble rapportert inn til Arbeidstilsynet i fjor. Den syvende november i fjor ble seks personer skadet i en eksplosjon ved Malm Orstad AS på Voll i Klepp i Rogaland.

Tre menn på 28, 34 og 42 år ble sendt til brannskadeavdelingen ved Haukeland sykehus i Bergen. To dager senere var tilstanden til den 42 år gamle mannen fortsatt kritisk.

Gode og vonde dager

Gründeren Petter Birkeland (42) fra Tananger ble hardest skadet da det gikk fryktelig galt hos bedriften.

– Ting går til slutt bra, men jeg har hatt mine veldig tunge stunder også. Det går opp og ned, men jeg har mange flere gode dager enn jeg har dårlige. Det er det ikke tvil om, sier Birkeland.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Eksplosjon hos Malm Orstad, Voll i Klepp

Seks personer ble skadet da det eksploderte hos Malm Orstad i november i fjor.

Foto: Celie Sirevaag

Nå har det gått et halvt år siden han fikk livet snudd på hodet. Skadene er godt synlige, men det så så uendelig mye verre ut i vinter.

– Noen sier "vi må gå ut", og så smeller det. Da ser jeg et veldig flammehav som tar meg. Jeg merker at jeg brenner, og springer ut. Når jeg kommer ut er det folk som prøver å slukke meg, men de klarer det ikke i første omgang. Jeg legger meg ned, og prøver å slukke brannene ved å rulle rundt, sier Birkeland.

Skulle hjelpe andre ved ulykker

Bourbon dolphin

Bourbon Dolphin havnet med kjølen opp etter at ankerkjettingen dro skipet rundt.

Foto: HM COASTGUARD / SCANPIX

Eksplosjonen skjedde da bedriften testet et nytt verktøy som skal kappe ankerkjetting på supplybåter i Nordsjøen.

I Bourbon Dolphin-ulykken nordvest for Shetland i 2007 dro ankerkjettingen skipet rundt og åtte mennesker mistet livet. Det var da han så de bildene at Birkeland fikk ideen om en teknologi som fjerner kjettingene i krisesituasjoner.

– Den teknikken som jeg utviklet har til hensikt å kutte disse store kjettingene veldig fort, på to sekunder. Det er det vi har arbeidet med å skape de siste årene, sier han.

Brannskader, blodforgiftning og lungebetennelse

Han ble kritisk skadet og havnet på brannskadeavdelingen på Haukeland Universitetssykehus. Tredjegrads forbrenning på store deler av kroppen. Blodforgiftning og lungebetennelse forverret situasjonen. Det var en fortvilet situasjon for familien på fem.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Petter Birkeland på brannskadeavdelingen på Haukeland i Bergen.

Petter Birkeland på brannskadeavdelingen på Haukeland i Bergen.

Foto: Heidi Løge

– Det var en forferdelig tid. Da jeg forsto at de hadde klart å stabilisere ham og jeg fikk beskjed om at han var på vei til Haukeland så kjente jeg at noe skjedde i meg. Jeg stålsatte meg og tenkte at hvis han klarer dette så skal jeg også klare det. Jeg visste at Petter ville klare det hvis han bare ble stabil, sier kona Heidi Løge.

– Skulle ønske alle fikk oppleve slik omsorg

Petter Birkeland på trening

Petter Birkeland er glad for at han var i god form før ulykken. Hvis ikke hadde opptreningen tatt lengre tid, mener han.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Siden ulykken har Petter Birkeland vært ivrig i gang med opptrening. Som tidligere toppspiller i håndball har han kommet overraskende fort tilbake. Han får betalt for treningsviljen og sitt gode formgrunnlag.

– Jeg er veldig glad for at jeg hadde den erfaringen fra før, at jeg var vant med å trene. Det kan være veldig tungt hvis du ikke er vant med det, å skulle trene seg opp etterpå. Det var nok det som reddet meg, at jeg var i veldig god form før ulykken, sier han.

Kona, venner og familie har også vært en viktig faktor for den hurtige rekonvalesensen.

Heidi har vært en klippe, helt uvurderlig. Folk har kommet fra fjern og nær for å hjelpe og bidra. Jeg skulle gjerne vært foruten de store skadene jeg har blitt påført, men den omsorgen som jeg har blitt vist i etterkant har vært helt fantastisk. Jeg skulle ønske alle mennesker fikk oppleve slik omsorg, sier Birkeland.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Heidi Løge og Petter Birkeland

Kona, Heidi Løge, har vært en utrolig støtte, forteller Petter Birkeland.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Olje kan ha blitt antent

Kamera, Malm Orstad

Dette kameraet kan ha vært tennkilden som førte til eksplosjonen.

Foto: Ola Andreas Bø / NRK

Det ble i ettertid klart at eksplosjonen ved Malm Orstad AS på Klepp kan ha skyldtes en oljelekkasje.

– Nitrogengass ble brukt i utstyret, og den har nok blandet seg med oljen. Da får du en oljetåke i rommet, som fortrenger oksygenet. Når porten åpnes, blir oksygen tilført, forklarte politioverbetjent Ole Johan Røykenes.

– Et filmkamera ble satt inn sammen med to 500 watts lamper. Det kan være en mulig tennkilde, sier Røykenes.

Granskingen sier "hendelig uhell" – og kutteverktøyet som Birkeland har jobbet med i fire år med, kan ikke klandres.

– Det hadde ingen ting med kutteverktøyet å gjøre. Vi var bare veldig uheldige. Sånn er det. Vi må bare kjøre på, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Petter Birkeland på besøk tilbake på jobb

Petter Birkeland på besøk tilbake på jobb.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK