Hopp til innhold

Familien til Neda (11) går til rettssak for å få bli i Norge

Familien Ibrahim ved Dale Asylmottak i Sandnes har engasjert advokat for å kjempe om opphold. Lokal SV-politiker står i spissen for støttegruppe og kronerulling.

Neda Ibrahim

Familien til Neda Ibrahim har nå engasjert advokat for å få bli i landet.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

Heidi Bjerga

Heidi Bjerga, SV-politiker og leder i støttegruppen for Neda Ibrahim og familien.

Foto: Stig Marlon Weston / SV

– Vi mener at hun hører til hos oss. Og nå jobber vi for at hun skal få bli i Norge, sier Heidi Bjerga, leder i støttegruppen for Neda Ibrahim.

Snart 12 år gamle Neda Ibrahim og familien hennes har bodd på Dale asylmottak i Sandnes i ti år. Familien fikk endelig avslag på asylsøknaden i fjor.

Familien kom til Norge som statsløse palestinere i 2003. Nå er faren hennes siktet for å ha oppgitt feil identitet til myndighetene. I slutten av mars ble han arrestert av norsk politi da de fant et jordansk pass i familiens bolig.

Går til sak mot Utlendingsnemnda

Nå har familien engasjert advokat, og anket saken.

For å dekke utgiftene til advokathonorar har flere lokale engasjerte etablert en støttegruppe for Neda og familien. Advokaten ble engasjert av familien i begynnelsen av april for å føre saken mot Utlendingsnemnd.

– Det er eneste måte å sikre at hun får en mulighet, forteller SV-politiker Bjerga, som står i spissen.

Video Asylbarn sliter

ARKIVVIDEO: Neda Ibrahim frykter å bli kastet ut av Norge.

«Jeg liker Norge, men Norge liker ikke meg»

«Jeg liker Norge, men Norge liker ikke meg», sa elleve år gamle Neda Ibrahim da Dagsrevyen besøkte Dale asylmottak for snart to år siden. Sitatet ble omslaget på boken om de lengeværende. asylbarna, og Neda har blitt et eksempel i den store debatten. Hun fikk Annette Thommessens minnepris i 2012.

Hun bor fortsatt på Norges største asylmottak.

– Neda har jo vært her i ti år. Det er en fortvilet situasjon. Jeg kan ikke skjønne at hun ikke har fått amnesti enda, sier Bjerga.

Nå håper hun på Arbeiderpartiet.

– Jeg håper virkelig Aps landsmøte kan støtte AUF-erne i denne saken. Det er Ap som er nøkkelen, sier hun.

Familien Ibrahim på Dale asylmottak

Familien Ibrahim hjemme i stua på Dale i Rogaland. Familien frykter at de veldig snart blir kastet ut av landet. Neda Ibrahim (11), Nael Ibrahim (4), mor Romah Ibrahim, Dima Ibrahim (8) og Zuher Ibrahim (10).

Foto: Erik Waage / NRK

Flere nyheter fra Rogaland