Hopp til innhold

Tiggeforbudet opphevet i Sola

Sola kommune opphever det omstridte tiggeforbudet som har vært gjeldende i kommunen i fire år.

romfolk

Tiggeforbudet ble i dag opphevet i Sola kommune.

Foto: Runa Victoria Engen

– Jeg måtte tørke en tåre. Dette var veldig gledelig.

Bettina Lindgren

Bettina Lindgren i Sola SV.

Foto: Sola kommune

Leder for Sola SV, Bettina Lindgren, er glad for tiggeforbudet i kommunen nå er opphevet. SV forsøkte å ta opp saken allerede for to år siden gjennom en interpellasjon i kommunestyret, men måtte vente til i dag fordi det var i dag politivedtektene i kommunen skulle revideres.

Sola kommune har hatt tiggeforbud i kommunens politivedtekter siden 2017. Også den gangen var det harde fronter mot forbudet som ikke ble støttet opp om av politiet.

– Dette har vært en skamplett for Sola kommune i fire år. Jeg er både lettet, rørt og glad, sier varaordfører Siv-Len Strandskog (Ap):

Det var Aftenbladet som først omtalte denne saken.

Siv-Len Strandskog

Siv-Len Strandskog er glad og rørt etter at tiggeforbudet ble opphevet i Sola kommune.

Foto: Eirin Larsen / NRK

Høyre og Frp for tiggeforbud

I Kommunestyret onsdag stod Ap, Sp, FNB, SV, KrF og en uavhengig representant bak forslaget om å oppheve tiggeforbudet. Høyre og Frp var for et fortsatt tiggeforbud, men tapte avstemmingen med 19 mot 22 stemmer.

Solveig Louise Albretsen fra Sola Frp er skuffet.

– Jeg synes det er dumt. Vi har fått så mange tilbakemeldinger fra innbyggerne at de har følt seg utrygge. Det har vært en stor forskjell etter at det ble innført.

Da tiggeforbudet ble innført i 2017 hadde politiet fått flere meldinger om aggressive tiggere, konflikter mellom tiggere, og andre forhold rundt tiggingen i Sola sentrum. Strandskog mener det likevel ikke var noe behov for noe forbud i 2017 heller.

– Politiet var i mot innføring av forbud, og mente det ikke var nødvendig, sier Strandskog.

I forbindelse med at saken i dag kom opp i kommunestyret har politioverbetjent Kjell Klepp gitt en uttalelse.

«Nå har det vært et spesielt år med tanke på pandemien, men til tross for det er det grunn til å tro at å oppheve forbudet mot tigging ikke vil medføre de samme utfordringene som for noen år siden. Så vidt jeg har fått sjekket, så ønsker ikke politimesteren at det skal være forbud mot tigging i politidistriktetet» skriver han i uttalelsen.

EMD: Krenkelse av menneskeverdet

Kommunedirektøren i Sola valgte å ikke gi en innstilling for eller imot forbudet, men viste til at en avgjørelse fra Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD). I 2011 fikk en kvinne i Sveits en bot tilsvarende tusen kroner for tigging. Kvinnen nektet å vedta boten, og fikk ytterligere sju forelegg. Da hun ikke betalte, måtte hun i fengsel i fem dager.

Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg

Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

Foto: Vincent Kessler / Reuters

EMD uttalte at straffen mot kvinnen ikke var forholdsmessig. Verken i forhold til å bekjempe organisert kriminalitet eller beskytte innbyggere, forbipasserende og butikkeiere. Etter EMD sitt syn var bøteleggingen av kvinnen en krenkelse av menneskeverdet, fordi kvinnen var i en desperat situasjon.

«Avgjørelsen forsterker imidlertid innvendingene mot å ha et tiggeforbud. Dette er altså ikke relatert til lovligheten av å ha et tiggeforbud, men hensiktsmessigheten av det» skriver kommunedirektør Knut Underbakke og kommuneadvokat Njål Horpestad.

Nå er altså forbudet historie.

– Sola kommune er en så rik kommune. Vi må tåle å se de som sliter, sier Lindgren (SV).