Hopp til innhold

Konserthusåpningen er tidenes Rogaland-satsing fra NRK

Den spektakulære åpningen av konserthuset i Stavanger skal dekkes gjennom en rekordsatsing fra NRK. Blandt annet skal hele åpningskonserten sendes direkte på nett.

Publikum på vei inn i Stavanger konserthus

Fredag 14. september inntar publikum det nye konserthuset i Stavanger. Lørdag er det klart for åpningskonsert.

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

Den største mediepakken fra Rogaland noensinne skal leveres fra den første helgen med husvarming i Konserthuset i Stavanger.

– Uansett hvordan du snur og vender på det er dette et av de viktigste byggene i fylket. Det har kostet masse penger og et viktig senter for kultur. Alle får nå muligheten til å følge med på hva som skjer, sier redaksjonssjef Otto Voldsund.

– Alle får mulighet til å oppleve konserthuset

Publikum på plass i orkestersalen i Stavanger konserthus

Publikum på plass i orkestersalen før åpningen.

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

Å levere tre timers tv-sending, og fem timer på radio fra Rogaland er ikke vanligvis noe NRK gjør i helgene. Voldsund forteller at det har vært en stor kabal som har blitt lagt før helgen.

– Det er viktig at alle seere, lyttere og lesere får se huset og oppleve det. Festforestillingen er utsolgt, så det er mange som ikke får mulighet til å være der. Derfor vil vi gi også resten av folket muligheten til å følge den direkte, sier Voldsund.

– Produksjonen fra festforestillingen er det vi er aller mest stolt av. Det er en stor produksjon i HD-kvalitet og kinolyd. Det skal være nesten som å sitte i salen, legger han til.

Slik dekker NRK konserthusåpningen:

PÅ RADIO: (P1 og P2)

 • NRK Rogalands ettermiddagssending fredag fra 14–17 sendes fra konserthuset.
 • Kulturnytt på P2 har store deler av sendingen sin fra Stavanger fredag ettermiddag.
 • P2s nysatsing «Spillerom søndag» går i sin helhet fra Stavanger.
 • I Lokalens morgensending mandag byr vi på reaksjoner, musikk og gjester fra åpningsfesten.

PÅ NETT: (NRK.no/rogaland og NRK.no)

 • Fredag får du fyldig lydsafari med videorapporter på våre nettsider.
 • Lørdag skal store deler av programmet streames direkte. I tillegg får du reaksjoner på forhånd og i etterkant, lyd, bilder og video.
 • Høydepunkter fra festforestillingen blir tilgjengelig i etterkant.

PÅ TV: (NRK1 og NRK2)

 • Store deler av lokalsendingen fredag 18:40 sendes direkte fra konserthuset.
 • Dagsrevyen viser høydepunkter fra åpningen både fredag og lørdag.
 • Et 40 minutters program med høydepunkter fra festforestillingen skal sendes på NRK1 lørdag klokken 22.20. (Med 5.1-lyd.)
 • Et 2,5 timers program med innblikk i åpningshelgen sendes i «Hovedscenen» på NRK2 kl. 21:40 søndag kveld. (Med 5-1-lyd.)
 • Rogaland 24, som er tilgjengelig for Altibox-kunder, sender åpningskonserten direkte på lørdag.
Otto Voldsund, Anett Johansen Espeland og Johan Mihle Laugaland

Otto Voldsund, Anett Johansen Espeland og Johan Mihle Laugaland har planlagt store deler av NRK Rogalands dekning av åpningshelgen. Nå gleder de seg.

Foto: Eirin Larsen / NRK

– Har forventninger om store opplevelser

Kulturjournalist Anett Johansen Espeland skal levere rapporter fra åpningen hele helgen, og har nesten full oversikt over alt som skal skje.

– Etter å ha fulgt med på prosessen de siste årene er jeg spent på å se hvordan konsertene i huset oppleves, også for min egen del. Som andre kulturinteresserte har jeg forventninger om store opplevelser. Huset og salene er større og mer avanserte enn vi har hatt i byen, og da antar jeg at innholdet også heves noen hakk, sier hun.

Arbeidet startet i 1997

Johan Mihle Laugaland skal sammen med Samina Bruket, Marthe Kindervaag og Dag Radlgruber ha ettermiddagssendingen fra konserthuset.

– Jeg gleder meg, og har store planer for gjester som mener mye om det nye konserthuset.

Stavanger Konserthus

Stavanger Konserthus fra utsiden.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Han har også funnet frem en videokassett fra 1998 der Toril Våland presenterer planene for det nye konserthuset.

– Det hele startet jo på første bord til venstre inne på Alexander pub i Stavanger. da var det Håkon Berge som kom med første innspill. Vi skal snakke om hva som har skjedd siden det, sier han.

– Mer spent på fortsettelsen enn åpningen

Festforestillingen inneholder blant annet utdrag fra operakonsert Tryllefløyten, Lido Lido kommer, det blir akrobatikk, og symfoniorkesteret framfører bestillingsverk fra Janove Ottesen og Kyrre Sassebo Haaland, for å nevne noe. Kronprinsen kaster glans, og det hele foregår i den vakre orkestersalen.

NRK Rogalands Kulturjournalist Anett Johansen Espeland har store forventninger til det nye konserthuset:

«Allerede ser vi at huset byr på mer avanserte forestillinger enn før, som Mods-musikal og teaterkonsert Mozart. Samtidig mangler store, internasjonale navn, som gir byen følelsen av å ha fått nye muligheter. Det gjelder så langt både akustisk og forsterka musikk. Jeg er mer spent på fortsettelsen enn selve åpningen, om de klarer å fylle salene med et program som trekker nok publikum, sier Johansen Espeland.

Direktør Per-Harald Nilsson innrømmer selv at de må heve lista i årene som kommer, at de bør klare å få de store symfoniorkestrene på besøk, og mer samtidig rock til stående konserter.

Programmet i første sesong er preget av etablerte artister og mimreshow for et godt voksent publikum. Konserthuset har uten tvil vært bakpå i forhold til programarbeidet. Det skyldes blant annet at direktøren sluttet i februar i fjor, og ny var ikke på plass før 1. februar i år. Men det handler også om penger og evnen til å gjennomføre ambisjoner. Det blir uansett veldig spennende å følge.

Så langt tyder reaksjonene på at folk er mer imponert over indre enn ytre kvaliteter på bygget. Det virker som om byggeledelsen har hatt god kontroll underveis, selv om det har vært mange skjær i sjøen, med direktørens avgang, prestisjetungt kunstprosjekt som måtte droppes midtveis, usikkerhet om momsrefusjon og frostvinter som forsinka byggearbeidene i fjor. Ennå er ikke endelig regnskap lagt fram, og byggedirektør Ole Hetland sier det bli utfordrende å holde seg innenfor rammen på 1,2 milliarder kr.»

Flere nyheter fra Rogaland