Hopp til innhold

Ti år siden Nokas: Dette har skjedd

Politietterforskninga tok ett år, to månedslange rettssaker blei avholdt, og det blei 2011 før siste raner var dømt. 5. april er det ti år siden Nokas-ranet i Stavanger.

Før rettssaken starta i Stavanger tingrett i september 2009, langde NRK dette tilbakeblikker. Reporter Morten Nesvik.

VIDEO: Før den første Nokas-rettssaken starta i 2005, lagde NRK denne oppsummeringa.

Kripos ved «Gamle Henningsvær»

Båten «Gamle Henningsvær» undersøkes av teknikere fra Kripos utenfor Glassverket i Drammen. Seks bager som kan knyttes til Nokas-ranet er funnet i nærheten av skipet.

Foto: Morten Holm / NTB Scanpix

Ranet skjer 5. april 2004. Både i lastebilen som blei satt fyr på utenfor politihuset, og i den ene bilen som blei påtent i Sørmarka, finner politiet SIM-kort de kan hente opplysninger ut av og utstyr med DNA-spor på.

Allerede dagen etter ranet blir Ikmet Kodzadziku arrestert i Göteborg i Sverige. Han nekter alt, men blir utlevert til Norge og settes i varetekt.

11. mai går politiet ut med bilder av fire de mener var med på ranet: David Toska, Kjell Alrich Schumann, Ridvan Halimi og Jusuf Hani. Samme dag blir Schumann tatt på gata i Oslo.

Gjennombrudd i Drammensfjorden

24. mai blir Metkel Betew etterlyst med navn og bilde. Dagen etter blir han tatt på flyplassen i Frankfurt.

To måneder etterpå blir Erling Havnå tatt, også det i Oslo. Han siktes for Nokas-ranet og også for ranet av Postens Brevsenter som skjedde mandag 27. oktober 2003. Kameraten til Havnå, Alf Henrik Christensen, blir tatt 24. august.

Artikkelen fortsetter under bildet.

David Aleksander Toska, Kjell Alrich Schumann, Ridvan Halimi og Jusuf Hani

Etterlysningsbildene politiet sendte ut 11. mai 2004. David Aleksander Toska, Kjell Alrich Schumann, Ridvan Halimi og Jusuf Hani.

Foto: Politiet

29. september kommer ett av etterforskningas store gjennombrudd. I Drammensfjorden finner dykkere flere bager med utstyr som kan stamme fra et ran. Funnet knyttes raskt til Nokas-ranet. Mannen som eier «Gamle Henningsvær», som bagene blei funnet i nærheten av, blir sikta i saken.

Når politiet finner ut at William Pettersen også disponerer et lager i samme by, drar de dit og finner mer utstyr som stammer fra ranet.

Toskas samboer blir sikta

29. oktober blir David Toskas mangeårige venn, Lars-Erik Andersen, tatt i Oslo. Han knyttes til ranet gjennom DNA fra et soveposetrekk som blei funnet i en av ransbilene, samt DNA på utstyret fra Drammensfjorden. I november blir også David Toskas samboer sikta i saken, men siktelsen blir seinere frafalt.

Artikkelen fortsetter under kartet.

Slik skjedde Nokas-ranet 5. april 2004

8. januar 2005 blir Dan Pettersen arrestert. Han er den første fra Rogaland som blir sikta for Nokas-ranet. Han er tidligere ustraffa, men kan knyttes til flere DNA-spor.

Når politiet tar Pettersen, gjennomsøker de boligen hans i Nedre Dalgate 41 i Stavanger. Der finner de DNA fra Metkel Betew og Johnny Thendrup.

Tar David Toska ett år etter ranet

2. april blir enda en av mennene som blei etterlyst med navn og bilde, Ridvan Halimi, tatt i Kosovo.

David Toska

David Toska, slik han så ut da han blei fotografert av politiet i Spania ett år etter ranet.

Foto: Guardia Civil / NTB scanpix

Klokka 13 tre dager seinere, på dagen ett år etter Nokas-ranet, blir den antatte hovedmannen, David Toska, tatt etter ett år på flukt. Toska sitter da på en internettkafé og leser om at Halimi er arrestert i Kosovo. Norsk politi avhører Toska i Spania , og det tar ikke mange dager før Toska innrømmer å ha vært med på ranet.

Begge blir utlevert til Norge.

Den neste måneden blir de tre siste som ender på tiltalebenken tatt: 11. april pågriper politiet Sandnes-mannen Thomas Ingebrigtsen i Stavanger sentrum, 4. mai arresteres Toska-vennen Thomas Thendrup i Oslo, og 10. mai blir broren, Johnny Thendrup, pågrepet på en pub i Amsterdam.

13 blir tiltalt

Rogaland statsadvokatembete tar ut tiltale mot David Aleksander Toska, Kjell Alrich Schumann, Erling Mathias Havnå, Metkel Negassie Betew, Ridvan Halimi, Ikmet Kodzadziku, Lars-Erik Andersen, Alf Henrik Christensen, Dan Pettersen, Johnny Thendrup og Thomas Thendrup for grovt ran med døden til følge. Thomas Ingebrigtsen og William Pettersen blir tiltalt for grovt ran.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Nokas-ranet skjedde om morgenen mandag 5. april 2004. Her kan du se hele TV-sendinga som gikk på NRK1 i Rogaland den kvelden.

VIDEO: Nokas-ranet skjedde om morgenen mandag 5. april 2004. Her kan du se hele TV-sendinga som gikk på NRK1 i Rogaland den kvelden.

Alle tiltales etter § 60a, den såkalte mafiaparagrafen. Havnå tiltales også for ranet mot Postens brevsenter.

Jusuf Hani, som blei etterlyst like etter ranet, og som politiet mener var med, er fremdeles på rømmen på dette tidspunktet.

Alle blir dømt – fire til forvaring

Nesten ett og et halvt år etter ranet starter rettssaken i Stavanger tingrett. 19. september 2005 inntar 13 tiltalte, deres forsvarere og et stort pressekorps forsamlingslokalene til menigheten «Kristen Tjeneste» på Forus. Stavanger tingrett, som ligger i sentrum, er for liten. Saken holder på fram til januar 2006.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Stavanger tingrett, Nokas-saken

Fotografene er de første som slipper inn i rettssalen når Nokas-rettssaken starter i Stavanger tingrett, for anledninga på Forus, i september 2005. Domstolsadministrasjonen måtte sette opp en egen brakke ved siden av rettslokalene for å få plass til alle journalistene som kom for å dekke saken.

Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix

Nokas-dommen fra tingretten kommer 10. mars samme år. Alle de 13 tiltalte har i flere måneder nekta for det meste, men samtlige blir dømt. Både Schumann, Betew, Halimi og Thomas Thendrup dømmes til forvaring. Alle de dømte anker tingrettsdommene.

Bare et par uker seinere, 27. mars, tilstår Lars-Erik Andersen at han var med på ranet. Han forteller også politiet at det var Kjell Alrich Schumann som drepte Arne Sigve Klungland. De neste månedene begynner også Erling Havnå, Ridvan Halimi og Thomas Ingebrigtsen å snakke i avhør.

Befaring i Nokas-rettssaken, Gulating lagmannsrett

Lagmannsretten, med David Toska i spissen, under rettsbefaringa i Stavanger sentrum høsten 2006.

Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix

Lavere straffer i lagmannsretten

4. september starter ankesaken i Gulating lagmannsrett, også det i lokalene til «Kristen Tjeneste» på Forus. Denne gangen skal en jury, som består av tilfeldig utvalgte sivile, avgjøre utfallet for de 13 på tiltalebenken.

Etter fire måneder, 19. januar 2007, blir alle kjent skyldige – unntatt Thomas Thendrup. Fagdommerne setter imidlertid avgjørelsen til side, og bestemmer at også Thomas Thendrup skal dømmes. Han får en ny lagmannsrettsbehandling.

I dommen som kommer 15. februar, får alle fengselsstraffer, men lavere enn i tingretten. Lagmannsretten er langt mildere mot de Nokas-tiltalte enn tingretten har vært og aktoratet har bedt om. Alle de tiltalte får lavere straffer enn i tingretten. Bare Betew får forvaring. Både påtalemyndigheten og de dømte anker til høyesterett.

Hani dukker opp fem år etter ranet

I juni 2007 setter Høyesterett (nesten) det endelige punktumet for Nokas-saken. Ankebehandlinga varer i tre dager, og 29. juni avgjør Norges høyeste rettsinstans hvor lenge de tiltalte må sone i fengsel. Straffene blir strengere enn i lagmannsretten, og Schumann og Betew dømmes til forvaring.

Til sist, mer enn fem år etter ranet, dukker den Nokas-dømtes Kodzadzikus venn, Jusuf Hani, opp på Stavanger lufthavn, Sola. Fem minutter før midnatt mandag 24. august, melder han seg for politiet på flyplassen. Hanis forsvarer, Abdelilah Saeme, sier at klienten hans er letta over å ha bestemt seg for å melde seg sjøl.

I 2010 blir Hani dømt til fengsel i ni år. Han anker straffutmålinga til Gulating lagmannsrett som i juni 2011 dømmer ham til seks og et halvt års fengsel.

Sjøl om David Toska og de andre fikk med seg et mindre pengebeløp enn de hadde tenkt, er likevel Nokas-ranet norgeshistoriens største ran. Bare småpenger av utbyttet på 57,4 millioner er funnet. Politietterforskning og behandling i rettssystemer har totalt kosta over 200 millioner kroner.