NRK Meny
Normal

Jan gjør seg klar til første jobb siden 90-tallet

– Det hullet i CV-en min er så stort at jeg ikke har en CV, sier tidligere rusmisbruker Jan Oseland (51). I dag begynner han i jobb. Sin første på over 20 år.

Jan barberer seg i speilet

Jan Oseland forbereder seg til jobbintervju med Stavanger kommune. I dag starter han i sin første jobb på mange år.

Foto: Johan Mihle Laugaland / NRK

I dag skriver Jan Oseland kontrakt for lønnet arbeid i Stavanger kommune. Nå skal han klippe plener og hekker for kommunen.

– Jeg syns det er et kjempefint tilbud, jeg. Dette vil være til stor hjelp for meg, sier den tidligere rusmisbrukeren og kriminelle gjengangeren.

Han er inne i sin tredje uke i frihet etter løslatelsen fra fengsel. Motivasjonen for å gå i gang med arbeidslivet er på topp, og han tror en jobb å gå til er viktig for å holde seg rusfri.

– Desto fortere jeg kan komme meg i jobb, desto bedre. Det er bare å hoppe i det, i stedet for å gå hjemme, sier han.

Motivert for å gå i gang

Jan Oseland har til sammen vært 22 år i fengsel, og er dømt 31 ganger. Fredag er det tre uker siden han slapp ut av fengsel for foreløpig siste gang. Han takler best livet innenfor murene, og NRK har fulgt den tidligere rusmisbrukerens kamp tilbake til livet utenfor fengselet.

– Jeg er evig takknemlig for at kommunen støtter og hjelper meg. Det å få muligheten til å jobbe betyr mye, sier han.

Tidligere har han endt innenfor murene kort tid etter hver eneste løslatelse, men denne gangen har han bestemt seg: Jan vil kjempe for å holde seg på matta.

Jan Oseland (51) har vært 22 år i fengsel. Nå begynner han i sin første jobb siden 90-tallet.

I dag skriver Jan Oseland kontrakt for lønnet arbeid i Stavanger kommune. Nå skal han klippe plener og hekker for kommunen. Gunnar Steen og Leif Gunnar Fjøsne er med på tilretteleggingen.

Må følge reglene

– Det er faste arbeidsoppgaver og faste jobbtider. Han skal reise til ulike adresser og utføre sine oppgaver. Det blir også en rettleder med ham, som kan hjelpe hvis noe skulle oppstå, sier avdelingsleder for rehabiliteringsseksjonen i Stavanger kommune, Gunnar Steen.

– Hvilke krav stiller dere?

– For det første er det viktig at han møter til avtalt tid. Han må ha en sømmelig atferd, og utføre oppgavene sin som avtalt. Hvis ikke må han gå hjem, sier Steen.

Angst for å mislykkes

Jan selv har stor tro på at han klarer å følge opplegget som er gitt ham. Også konsulent Leif Gunnar Fjøsne, som har fulgt Jan siden han kom inn i kommunal bolig for første gang, mener jobben er et godt utgangspunkt for livet hans videre.

Jan barberer seg

Jan Oseland er opptatt av å ta seg ordentlig ut som arbeidskar. En grundig barbering er på sin plass, mener han.

Foto: Johan Mihle Laugaland / NRK

– Nå er det viktig å lage en timeplan, med de spesifikke oppgavene for hver dag, sier Fjøsne, som er imponert over Jans første uker ute fra fengsel.

– Det har jo aldri skjedd før at han har holdt seg unna rus så lenge som han nå har gjort. Vanligvis har jo det skjedd første dagen etter han har sluppet ut av fengsel. All respekt for Jan. Han har tatt et valg og vi skal støtte ham så godt som vi kan, sier han.

En jobb har tidligere ikke betydd så mye for Jan Oseland, men nå beskriver han jobbtilbudet som gull verdt.

– Det berører meg at de ønsker å hjelpe meg. Og så får jeg angst og blir redd av å tenke på at jeg ikke strekker til. Jeg vil ikke skuffe dem, sier Jan Oseland.