Hopp til innhold

Tåke hindra at brannen blussa opp igjen

18 brannmenn har holdt vakt ved gressbrannen på Ålgård i hele natt. Ifølge brannvesenet har tåka i området hjulpet på forholda, siden bakken har blitt mer fuktig.

Slukking av gressbrann på Ålgård

To helikopter, i tillegg til flere titalls personer, deltok i slukkingsarbeidet søndag og mandag. Nå håper brannvesenet at kjøligere jord hindrer at brannen blusser opp igjen.

Foto: Ole Andreas Bø/NRK

– Det har vært tett tåke siden midnatt, noe som har gjort at temperaturen har sunket, sier utrykningsleder ved Ålgård brannstasjon, Espen Helland.

Mandag formiddag kom meldinga om at brannvesenet hadde kontroll på den voldsomme brannen , som hadde herja i nesten ett døgn.

Utover dagen kom det likevel stadig meldinger om at brannen hadde blussa opp igjen, noe som gjorde at mannskapene var ekstra spente på natta.

Brannvesenet med kart på Ålgård

Det var stort behov for koordinering ved brannområdet.

Foto: Cecilie Berntsen Jåsund/NRK

Ingen tegn til røyk i området

– Vi var 18 mann i området i natt, som kjørte rundt omkring for å overvåke. Det har ikke blussa opp noe sted, så langt vi kan se, sier Helland.

Likevel gjorde mørket og dårlig sikt at de ikke klarte å ha oversikt over hele området.

– Vi har stått ved plankene. Det meste tyder på at brannen er helt slukka. Det lukter ikke lenger røyk, og vi har heller ikke sett noe røyk, sier Helland.

Gressbrann Ålgård mandag morgen

Store styrker deltok i slukkingsarbeidet.

Foto: Ole Andreas Bø/NRK

Uvisst hvor lenge det blir vakthold

Trolig er det rundt fem kvadratkilometer med gress og lyng som er svidd av. Brannvesenet skal vokte brannområdet også i dag.

– Vi vil se på trestubber og tørre myrer, for å være sikre på at det ikke ligger og ulmer noe sted, sier utrykningslederen.

Nye brannmannskaper kom på jobb tidlig tirsdag morgen for å holde vakt. Utover dagen vil de vurdere hvor lenge det er nødvendig med vakthold.

Edlandsfjellet er svartsvidd etter gressbrannen den siste helgen i april.

VIDEO: Det er svartsvidd over store deler av Edlandsfjellet på Ålgård. Rundt fem kvadratkilometer med gress og lyng er trolig svidd av.