Hopp til innhold

Brannvesenet har kontroll på brannen

40 mannskaper fra brannvesenet og 30 fra Sivilforsvaret har nå kontroll på brannen i Ålgårdsheiene. De skal drive etterslukking i natt og i morgen.

VIDEO: Mandag morgen er store mannskaper på plass for å slukke gressbrann. Foto: Ole Andreas Bø/NRK

VIDEO: Mandag morgen er store mannskaper på plass for å slukke gressbrann. Foto: Ole Andreas Bø/NRK

Klokka 11 melder Brannvesenet at de har kontroll på gressbrannen på nordsiden av Edlandsfjellet på Ålgård. Klokka 11.15 har de kontroll på brannfronten på sørsiden mot Røssetjørna også.

– Det ser ut som om vi begynner å få kontroll på det. Det største helikoptereret har virket godt på baksiden. Det ser bra ut. Hvis ikke vinden endrer seg drastisk tror jeg vi skal klare å slukke dette, sa brigadesjef Svein Kåre Hagevik klokka 9.45.

Gressbrannen på Ålgård

Gressbrannen sett fra Ålgård sentrum mandag morgen.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

60 mannskaper fra Brannvesenet Sør- Rogaland og 30 fra sivilforsvarets FIG- gruppe er på plass for å slukke gressbrannen som startet ved Ålgård i Gjesdal i går klokka 14.47. Nå ser det bedre ut.

Skal holde vakt i natt og i morgen også

– Vi vet jo at slike branner kan blusse opp igjen, så vi må ha trykk på de ytre flankene, fylle på med vann og følge med. Vi vet at hvis det ligger ei glo der i trekken så begynner det å brenne igjen, sier Hagevik.

Men nå begynner det altså å roe seg. Et stort område er avsvidd og brannmannskapene har jobbet iherdig i morges og i går.

– Vi skal skifte mannskap i 14-tiden, men skal holde trykket oppe og drive med etterslukking. Vi holder på i kveld, har vakt i natt og kommer til å sende ut folk i morgen også. Vi vet at dette kan ta flere dager, sier Hagevik.

Brannen har delt seg

– Situasjonen er mye roligere enn det vi fryktet da vi så brannfronten i natt. Jeg tror vi begynner å få noenlunde kontroll nå, men det kan nok gå litt utover formiddagen før vi har helt kontroll, sier Sveinung Larsen klokka 8.30.

Han har i morges vært oppe i helikopter over gressbrannen i Ålgårdsheiene.

– Vi så at brannen hadde delt seg i to. Vi har satt åtte mann og et helikopter på å slukke den sørlige delen og åtte mann fra oss, flere fra Sivilforsvaret og et annet helikopter til den nordlige delen, sier han.

– Etterslukking i lang tid

Brannen økte i omfang i løpet av natten. Området som brant er stort, og brannvesenet er derfor forberedt på å drive med etterslokking i lang tid.

Det var en engangsgrill som antente brannen. Kvinnen som eide grillen prøvde å slukke flammene og ringte brannvesenet.

300 meter fra bebyggelse i natt

Skogbrannen ved Ålgård

Bilde tatt fra skogbrannhelikopteret klokka 18 i går kveld.

Foto: Statens skogbrannhelikopter

Klokka 22 i går kveld tok brannvesenet pause i slukningsarbeidet fordi det ble for farlig å slukke i mørket. De hadde ikke kontroll.

I natt snudde vindretningen og det ble vanskelig å ha oversikt. Brannen spredte seg mot Ålgård sentrum, Neseskogen og Hålandsskogen. Den var på det nærmeste 300 meter fra bebyggelse, sier Eivind Salomonsen, brannmester på stedet.

Brannvesenet fikk mange telefoner fra folk på Jæren og Ålgård i natt, som var bekymrede fordi de så at brannen endret retning.

Det var en del bebyggelse ved Høga Håland, samt en skog ved Nese som på et punkt var truet av brannen natt til mandag, skriver brannvesenet. De har i løpet av natten hatt 20 mannskaper i området som har holdt brannen under oppsikt og passet på at den ikke skulle spre seg mot bebyggelsen. Mannskapene rykket derfor raskt ut til dette området og fikk satt i gang tiltak for å hindre mer spredning.

Minner om totalforbudet

Brannvesenet Sør- Rogaland minner om at det er innført totalforbud mot å gjøre opp ild utendørs i brannvesenets ni eierkommuner fra og med 27. april inntil videre. Disse er: Stavanger, Sandnes, Klepp, Time, Gjesdal, Kvitsøy, Rennesøy, Randaberg og Sola.

Brannvesenet Sør-Rogaland fikk melding om gressbrannen på Edlandsfjellet ved Ålgård i Gjesdal kommune søndag klokka 14.47. Klokka 19 var brannhelikopteret på plass.

VIDEO: Brannhelikopteret var på plass like etter klokka 19 i går, og begynte slokkinga umiddelbart.