NRK Meny
Normal

Hussain fikk 18 år for Butt-drapet

Mirza Ghulam Hussain ble kjent skyldig i forsettlig drap og seksuelle overgrep.

Advokat Brynjar Meling og tiltalte Mirza Ghulam Hussain i Butt-saken

Tiltalte Mirza Ghulam Hussain i retten sammen med sin advokat Brynjar Meling.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Zahid Mahmood Butt

DREPT: Zahid Mahmodd Butt.

Foto: Politiet

Dommen i saken etter drapet på Zahid Mahmood Butt falt i Stavanger tingrett mandag formiddag.

- Tiltalte framstår som en kald, kynisk beregnende og skruppelløs person som er i stand til å utføre hensynsløse og makabre straffbare handlinger, sa tingrettsdommer Audun Stornes.

Butts svoger, Mirza Ghulam Hussain (57), ble dømt til 18 år i fengsel for forsettlig drap, likskjending og seksuelle overgrep - ett år mer enn aktor la ned påstand om. Dommen var enstemmig.

LES OGSÅ: Påstand om 17 års fengsel

Hussain ble dømt for å ha drept Butt, og senere partert liket av ham. Retten tror at Hussain drepte svogeren, alene eller sammen med andre, den dagen Butt sist ble sett i live - 9. juli 2007.

ALLE SAKER: Drapet på Zahid Mahmood Butt

Parteringen og nedgravingen mener retten skjedde samme dag, eller i tiden etterpå. (Artikkelen fortsetter under bildet.)

Butt-huset

Retten mener Butt ble drept i huset til tiltalte Mirza Ghulam Hussain.

Foto: Bjørn Grimen / NRK

Hussains nevø, som skal bo i Spania, er fortsatt siktet for drapet .

LES OGSÅ: To mulige dødsårsaker

Tingrettsdommer Stornes sa at retten hadde lagt vekt på tiltaltes forklaringer da skyldspørsmålet ble avgjort.

- Forklaringene er bevisst uriktige på nærmest alle punkter i saken. De er preget av vesentlige uriktigheter, indre motsigelser og stadige endringer og tilpasninger, leste Stornes fra dommen.

Dommeren begrunnet påstanden med flere eksempler fra Hussains forklaringer. Blant annet har 57-åringen oppgitt å ha tatt en buss den dagen Butt forsvant - en buss som ikke gikk på grunn av ferieavvikling.

LES OGSÅ: Butt-tiltalt med forvirrende forklaring

- Det er en knusende dom, både i straffeutmålingen, bevisvurderingen samt karakteristikkene retten kommer med av min klient. Spørsmålet er om det er andre grunner til at han har forklart seg som han har gjort, sier Hussains forsvarer, Brynjar Meling.

Tiltalte framstår som en kald, kynisk beregnende og skruppelløs person som er i stand til å utføre hensynsløse og makabre straffbare handlinger.

Tingrettsdommer Audun Stornes

57-åringen ble også dømt for seksuelle overgrep mot barn under 14 år og barn under 16 år. Retten mener Hussain gjentatte ganger har hatt seksuelt samvær, også samleie, med en nå voksen mann - fra han var ni til han var 16 år gammel.

Loven skiller mellom overgrep mot barn etter barnas alder, og det er derfor Hussain var tiltalt for overgrep fordelt på to aldersgrupper.

Etter at han ble siktet for drap, ble Hussain anmeldt for en rekke tilfeller av seksuelle overgrep. Alle - med unntak av ett - er strafferettslig foreldet, og tiltalen omfattet derfor overgrep mot bare én gutt. Retten la likevel til grunn at andre seksuelle overgrep har skjedd.

LES OGSÅ: Lokket med øl og sigaretter

Hussain ble dessuten dømt til å betale hver av Butts tre døtre 120.000 kroner i oppreisning, 200.000 kroner i erstatning samt 120.000 kroner i erstatning til Butts kone. Han ble også dømt til å betale 200.000 kroner i erstatning til mannen han ble dømt for ha begått seksuelle overgrep mot.

Da rettssaken startet i begynnelsen av september, erklærte Hussain seg ikke skyldig . Han anket dommen umiddelbart etter at dommeren var ferdig med opplesningen i Stavanger tingrett.