Suldal vant «bridge of the year»

Høse bru i Suldal er kåret til årets bro av det amerikanske reiselivsmagasinet Travel + Leisure.

Høse bru

Høse bru hylles av det amerikanske reiselivsmagasinet Travel + Leisure.

Foto: Dag Jenssen

Høse bru i Suldal, et av stoppestedene på Nasjonal Turistveg Ryfylke, er kåret til den beste broen i en designkåring hos det amerikanske reiselivsmagasinet Travel + Leisure.

– På oppdrag fra innbyggerne i Sand, Norge, som ønsker å koble byen deres sammen med skogen, har arkitektene Sami Rintala, Dagur Eggertsson, og Vibeke Jenssen laget en forførende enkel kobling. Betongstrukturen er like kraftig som fjellet den er festet til, mens veggene har stolper og netting av stål. Effekten av lukket og åpent rom over fossende vann er en unik visuell og lydmessig passasje og et elegant samspill mellom naturen og det menneskeskapte, skriver magasinet.

Høse bru

Høse bru krysser Suldalslågen i Sand.

Foto: Dag Jenssen

– En flott anerkjennelse

– Det var en kjekk og uventet nyhet. Det er kjekt at noen i «unaiten» følger med på dette og synes det var så flott at de ville gi prisen til Høsebrua. Det er en flott anerkjennelse av prosjektet og ikke minst en god måte å markedsføre Suldal og Ryfylke på. Vi håper dette vil trekke flere turister til brua, kommunen og Ryfylke. Det er flott, sier ordfører i Suldal, Torkel Myklebust.

Prisutdelingen skjer den 30. januar i New York. Leder i Suldal Næringsforening, Olav Lindseth, reiser for å motta den.

– Dette er kjekt. Vi har mye flott arkitektur i Suldal som vi er stolt over. Det er kjekt med internasjonal oppmerksomhet, sier Lindseth.

Satser på internasjonal nisjeturisme

Han forventer ikke et rush av amerikanere til kommunen etter hederen, men satser mye på arkitektur- og designturisme.

– Vi jobber med utviklingen av en arkitekturrundtur i Suldal og Sauda, som allerede har fått støtte av NCE Tourism. Sauda og Suldal har mange arkitektoniske verk av høy internasjonal standard, sier Lindseth.

Han nevner energihotellet i Suldal som ble designet av Geir Grung på 60-tallet, allmannajuvet i Sauda og nye arkitektplaner om en rasteplass i forbindelse med Sandsfjordbrua.

– I sommer var det over 150 arkitekter innom Suldal. De fleste reiste alene. nbsp;Det viser at det fungerer å satse på nisjeturisme, sier han.

Åpnet i 2012

Høse bru ble montert den 1. november 2012. Da ble den 29 meter lange og nærmere 23 tonn tunge brua heist på plass over Suldalslågen. Brua ligger langs Nasjonal turistveg Ryfylke og krysser Suldalslågen ved Høse, rett ovenfor Sandsfossen.

Det var Suldal kommune som tok initiativ til bygging av ei bru over Suldalslågen i Sandsfossen. Bakgrunnen var å gjøre området sør for Sand sentrum lettere tilgjengelig for turgåere og turister.

Brua er bygget i betong og stål og finansiert gjennom et større spleiselag med lokale og regionale aktører, der Statens vegvesen har vært en viktig samarbeidspartner.

Høse bru

Høse bru ble heist på plass i november 2012.

Foto: Elin Tjordal Haugen / Statens vegvesen