Nå blir de «stygge» studentblokkene pynta

De nye studentblokkene ved Universitetet i Stavanger har blitt kritisert for å være både stygge, utrivelige og kjedelige. Men så kom Kunstskolen til unnsetning. Med strikkemønster og dikt skal blokkene bli likt.

Det har vært mye diskusjon rundt Studentskipnaden i Stavanger (SiS) sine store, grå klosser som ble plassert på universitetsområdet, på Ullandhaug i Stavanger.

Etter hvert ble Kunstskolen i Stavanger invitert til å komme med forslag til hvordan den ensfargede fasaden på studentboligene kunne forbedres.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SiS' studentboliger på Ullandhaug

Slik ser de ut. Stygge og kjedelige, mener noen. Nå får de pynt.

Foto: Marthe Kindervaag / NRK

Kunstskolen satte i gang en utsmykkingskonkurranse, der alle de 24 elevene kunne sende inn skisseforslag. I dommerpanelet satt blant annet SiS, som trakk ut to av forslagene som vinnere.

300 kvadratmeter skal males

Svanhild Haugen var en av vinnerne, og hun har lagt vekt på gamle, norske tradisjoner.

– Før jeg begynte å tegne, studerte jeg området rundt blokkene. Jeg så en gård, mye natur og et vakkert landskap. Det var viktig for meg at designet passet inn med naturen.

– Jeg kom på den gamle håndverktradisjonen, da spesielt strikkemønsteret som har blitt brukt i Norge. Det blir noen roser, også har jeg kommet på noen mønstre selv, sier Haugen, som gleder seg til å se eget design i stort format.

Svanhild Haugen

Svanhild Haugen.

Foto: Marthe Kindervaag / NRK

Til sammen er det mellom tre og fire hundre kvadratmeter som skal males, og da er det viktig for Haugen at folk liker kunsten.

– Dette er det største jeg har gjort. Jeg har prøvd å tegne noe folk vil like, og det tror jeg også de vil. Det er nøytralt og passer begge kjønn.

Strikking er den siste tiden blant annet gjort «in» av designerne Arne og Carlos , kanskje først og fremst med deres julekuler.

Vil bruke tre uker

De kreative studentene ved Kunstskolen har tidligere dekorert bygg på både Revheim og i Madlakrossen, men denne gangen var det ekstra gøy.

Skisseforslagene fra Kunstskolen ble valgt fremfor forslag fra både arkitekter og profesjonelle gatekunstnere.

– Jeg tror det er en smakssak om folk kommer til å like det eller ei. Det vil alltid være delte meninger. Vi forandrer bygget, og den forandringen gleder jeg meg til å se. Men i utgangspunktet mener jeg at det burde vært inkludert i budsjettet fra staten, slik at bygget hadde fått det kulturelle preget landet vil ha, sier John Øivind Eggesbø, som er rektor ved Kunstkolen i Stavanger.

Gatekunstnerne Dolk og Pøbel er blant dem som har skapt mye blest rundt veggmalerier den siste tiden.

Elevene startet arbeidet på mandag, og satser på å være ferdige innen tre uker. Men beboerne har allerede begynt å danne seg meninger om veggpynten.

– Jeg synes det er kult. Det minner meg litt om Den Norske Operaen. Der er det også strikkemønster, sier Ola Kwang Joon Aksland Omholt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Studenter fra Kunstskolen i Rogaland

Skisseforslagene fra kunststudentene ble valgt fremfor forslag fra både arkitekter og profesjonelle gatekunstnere.

Foto: Marthe Kindervaag / NRK|

– Det er positivt at de skal males, for det så ikke bra ut her fra før av. Men jeg er litt skuffa over at det ikke er flere farger, det er jo ganske mørkt og kjedelig fra før. Hvis det bare blir malt i svart, så blir det jo ikke «fresht», sier Ingrid Hagelund, som også bor i blokka.

Ingen farger

Og det blir ikke særlig mye farger på studentblokkene. Fargene som skal brukes er svart og grått, de samme fargene som er på bygget allerede. Men meningen bak det hele, er det ingen som kan si noe på.

– Bygga ble jo beskyldt for å være så stygge og kalde. Vi tenker å gi det en poetisk overførsel ved å tilby norsk, varmt strikketøy som varmer, sier rektor Eggesbø.