NRK Meny
Normal

Forsvarsbygg vil rive, historikere vil bevare

Forsvarsbygg og krigshistorikere krangler om fire tyske bunkere fra andre verdenskrig.

Forsvaret vil rive bunkere, historikere vil bevare

Forsvarsbygg og krigshistorikere krangler om riving eller bevaring av fire tyske bunkere fra andre verdenskrig i Stavanger.

– Det står ikke i veien for noen ennå. Hvis det ikke skal bygges ut ting her, så mener jeg at det hadde vært bedre å bare dekke til dette her, og heller tatt avgjørelsen om riving en gang i fremtiden, hvis det blir behov for det.

Erik Ettrup

Erik Ettrup, som er krigshistorisk sakkyndig ved Rogaland krigshistoriske museum, mener de tyske bunkerne bør tas vare på.

Foto: Kristoffer Møllevik / NRK

Det sier Erik Ettrup, som er krigshistorisk sakkyndig i Rogaland fylkeskommune. For ham er bunkerne verdifulle krigsminner fra andre verdenskrig. For forsvarsbygg er det skrap.

Les også: Anleggsarbeidere fant tyskerbunker

Les også: – Tilfeldigheter avgjør om krigsminner vernes

– Ikke verneverdig i et nasjonalt perspektiv

Fire unike bunkere, av typen M195, bygget av den tyske okkupasjonsmakten i 1942, kan nå stå for fall på forsvarets eiendom på Ulsnes fort på Hundvåg i Stavanger.

Forsvarsbygg ønsker å kvitte seg med de gamle krigsminnene.

Pål Arnkværn

Pål Arnkværn i Forsvarsbygg/ Skifte eiendom sier at Forsvarsbygg sammen med Riksantikvaren har funnet at bunkerne ikke er verneverdige i et nasjonalt perspektiv.

Foto: Kristoffer Møllevik / NRK

– Forsvarsbygg har sammen med Riksantikvaren funnet at dette ikke er verneverdig i et nasjonalt perspektiv, sier Pål Arnkværn i Forsvarsbygg/Skifte eiendom.

– Nesten ingen krigsminner igjen i Stavanger

Det finnes bare ti bunkere av denne typen igjen i Europa. Bunkerne på Hundvåg er sjeldent godt bevart fordi de ligger på Forsvarets eiendom. De representerer en sjelden tysk byggestil som skulle befeste stillingen mot Atlanterhavs-vollen.

Les også: No er bunkeren frå krigen snart historie

Les også: Aktivt gjenbruk av krigsminner

– Så langt har vi klart å finne bare fire batterier av denne typen i Norge. to av de batteriene sprengte tyskerne selv i Finnmark i 1944. Det andre igger i Troms, og dette er da det fjerde som er bygget ut i en full festningsmessig standard, sier Ettrup.

Tyske bunkere

Bunkerne på Hundvåg var en del av Atlanterhavs-vollen som skulle beskytte Stavanger-området mot en alliert invasjon.

Foto: Kristoffer Møllevik / NRK

Forsvarsbygg har ingen planer om nye bygg på eiendommen. Derfor mener krigshistorikeren at det ikke er nødvendig med riving.

Les også: Krever at alle krigsminner blir fredet

Les også:

– Vi har jo hatt mange krigsminner i Stavanger kommune, og det minker jo fælt på dem. Det er nesten ingenting igjen fra andre verdenskrig, faktisk. I og med at dette ligger inne på et avsperret område, så er dette noe av det mest intakte som er igjen i Stavanger, sier Ettrup.