NRK Meny
Normal

Den besværlige julekalenderen

På lørdag åpnes den første luken i julekalenderen.  Hver morgen i 24 dager skal ungene overraskes med en liten gave.  Har du gått tom for idéer ? Få nye her.

Julekalender
Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

Det er delte meninger om hva julekalendere bør inneholde, men å fylle kalenderen bare med snop og sjokolade er for lengst umoderne.  

Men noen tenker alternativt.  Det gjør miljøverner og småbarnspappa Terje Torkilden. 

- Å gi unger søppel, det tror jeg er uheldig.  Jeg husker  da jeg fikk gaver som gikk i stykker med en gang, da ble jeg sint, sier Torkildsen.  

Torkilden mener vi bør være mer bevisste på hva en putter inn i kalenderen. 

Tegneserier

Rocky
Foto: Faksimile

- Opplevelser er kjekt å få i julekalenderen.  En tur i teatret eller på kino, et besøk til farmor eller å lese et kapittel hver dag i en bok.  Tegneserier kjøpt i en bruktbutikk, eller å sette av en kveld til å spille spill, foreslår Torkildsen.   

Elin Krogedal synes adventspakken skal være en koselig liten ting.

- Jeg kjøper mange forskjellige såper og oljer til badekaret, tusjer og viskelær, eller teaterbilletter og  litt snop.  Det skal være både kjekt og nyttig, til ca ti kroner dagen. 

Flax-lodd

Flax-lodd
Foto: Torvild Sveen / NRK

En annen innringer til Morgenlokalen er Unni Olsen fra Øvre Vats.  Hun foreslår å henge et nytt flaxlodd på veggen hver dag i desember og skrape alle loddene sammen på julaften.

 

Arbeidskalender

Rengjøring
Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

14 år gamle Johannes Knutsen Breivik fra Haugesund skal innføre en ny advendtskalender i år. Det normale er at foreldre gir gaver til barna, men Johannes og søster hans Malene vil nå snu på flisa. De har laget noe de kaller for en arbeidskalender. Hver dag skal det skrives lapper om ting som Johannes og Malena skal gjøre i huset. Og når lille julaften kommer skal mor, far, bestefar, Johannes og Malena lage pepperkakehus i sammen.

- Da har vi gitt noe som alle trenger, sier Johannes.

 

Opplevelser

Vetle Eiterjord forteller at han ett år fikk en opplevelsekalender. 

- Det er slik at mor eller far skriver en lapp og så gjør vi det som står på lappen.  En dag fikk jeg kjøpe tre sanger fra internett og en annen dag bakte vi pepperkaker og en tredje dag bakte vi kakemenner.  Det er mye kjekkere enn å få sjokolade i kalenderen, sier han.