Hopp til innhold

– Stillehavsøsters er kommet for å bli

Havforskere finner stillehavsøsters flere steder i Rogaland.

Stillehavsøsters og forsker Anders Jelmert, Havforskningsinstituttet

Forsker Anders Jelmert ved Havforskningsinstituttet leter etter den uønskede stillehavsøstersen, og finner den flere steder i Rogaland.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

– Her har det vært nyrekruttering, disse skjellene kan ikke være eldre enn ett og et halvt år.

Forsker Anders Jelmert ved Havforskningsinstituttet, vasser rundt i fjæresteinene ved idylliske Jørpelandsholmen i Strand, og finner det han leter etter. Egentlig hadde han ønsket å ikke finne stillehavsøsters, østersarten som kan teppelegge små viker og ødelegge badeidyller når den har fått fotfeste.

– Vi ser ikke de store tetthetene av stillehavsøsters ennå. Men mengdene vi finner betyr at de ikke kommer til å forsvinne av seg selv, sier Jelmert, og legger flere nye eksemplarer av stillehavsøstersen i båten forskerne bruker for komme seg rundt i rogalandsfjordene med.

Kartlegger omfanget i Rogaland

Forsker Anders Jelmert, Havforskningsinstituttet

Forsker Anders Jelmert har vasset langs mange strender i Rogaland på jakt etter stillehavsøsters. Ved Jørpelandsholmen i Strand ble det funnet flere.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

Sammen med forsker Tone Kroglund, kartlegger nå Anders Jelmert utbredelsen av stillehavsøsters i Rogaland. Områder rundt Karmøy, i Ryfylkebasenget, i Hafrsfjord i Stavanger og Sola, og flere steder ved Egersund er undersøkt.

Forsker Tone Kroglund ved Havforskningsinstituttet

Forsker Tone Kroglund ved Havforskningsinstituttet er i Rogaland for å kartlegge utbredelsen av stillehavsøsters.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

– Her er det grunt, og det er fin sand og gjørmebunn, og det er stille vann. Da blir det varmt nok til at stillehavsøstersen vil overleve, sier forsker Tone Kroglund, som noterer nøyaktig posisjon av funn av stillehavsøsters ved Jørpelandsholmen.

Sprer seg raskt

Før 2007 var det nesten ikke registrert forekomster av stillehavsøsters i Norge. Men nå har den fått fotfeste flere steder, spesielt på Sørlandet og i Vestfold. Stillehavsøstersen sprer seg svært raskt. Larvene blir ført med havstrømmene videre nordover langs vestlandskysten. Nå har den også fått fotfeste i Rogaland.

– Stillehavsøstersen har kommet for å bli i Rogaland. Foreløpig er det ikke store mengder, men vi regner med at den år om annet vil ha vellykket gyting og rekruttering. Da vil det kommet årsklasser som vil føre til større tettheter av stillehavsøsters, konkluderer Jelmert.

Stillehavsøsters ved Jørpelandsholmen

Stillehavsøsters sprer seg raskt, og er svært tilpasningsdyktig.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

Uønsket delikatesse

Stillehavsøsters er på verdensbasis en utbredt delikatesse. Spiser du østers i utlandet, er det stor sannsynlighet for at det er stillehavsøsters.

Stillehavsøstersen ble tatt med til Europa på 1960-tallet for oppdrett, men den har spredt seg, og lever vilt og har flere steder dannet massive rev.

Slike tilstander håper forskerne vi slipper langs norskekysten. For når den først har klart å få fotfeste i små viker og i badeidyller, blir den et stort problem.

Ødelegger badeidyller

– Den slår seg ned på steder der små unger vil vasse i sjøkanten, sier Jelmert.

Han tar fram en av stillehavsøstersene han fant i vannkanten på stranden ved Jørpelandsholmen, og viser de kvasse taggene som stillehavsøstersen har, og som kan gjøre stor skade hvis du tråkker på den.

Forsker Anders Jelmert, Havforskningsinstituttet

– Stillehavsøstersen er kommet for å bli i Rogaland, og det kommer til å bli flere av den, sier forsker Anders Jelmert ved Havforskningsinstituttet.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

Forsker Anders Jelmert oppfordrer alle til å plukke stillehavsøsters for å holde badeplasser rene, men sier folk må være forsiktig med å spise selvplukkede østers. Han ber folk følge med på Mattilsynets algevarsler.