Hopp til innhold

– Nesten ingen bruker stige lenger

Etter å ha falt seks meter og brukket elleve ribbein vil ikke Helge Bjørnestad male øverst på huset sitt igjen. Det er han ikke alene om, ifølge eksperten.

Oppussing

Byggebransjens overgang fra trestillas til lettere stillaser har gjort stillasene mer tilgjengelige for folk flest, mener eksperten. Færre maler huset med stige nå enn tidligere, tror Trond Kjetil Egeland. (Illustrasjonsfoto).

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Helge Bjørnestad

Helge Bjørnestad.

Foto: Johan Mihle Laugaland / NRK

– Det gikk galt. Jeg slo meg såpass at jeg ble liggende på sykehus i en måned, sier Helge Bjørnestad, sorenskriver i Stavanger, huseier på Våland og hytteeier i Strand.

I fjor påske malte han hytta. Sorenskriveren finnes ikke høyderedd ifølge ham selv, og da et beslag skulle festes på taket i forbindelse med malingen, klatret han opp i stigen med beslaget, drill og skruer.

Mens han står der, seks meter over bakken, skjer det noe.

– Stigen går ut i nedre kant. Det betyr at jeg ramler rett bakover, erindrer Bjørnestad.

– Langt mellom stigene nå

Til alt hell falt han oppå stigen, som ble stående litt på skrå mot et gjerde. På sykehuset trodde de han hadde brukket både rygg og nakke, men ribbeina hadde tatt mesteparten av støyten.

Når huset på Våland, hvor det høyeste punktet er elleve meter over bakken, vil han ikke opp i stigen igjen. Det er han ikke alene om.

– Da jeg vokste opp, hadde alle stige. Nå er det langt mellom stigene i nabolaget mitt, sier avdelingsleder ved Jåttå videregående skole i Stavanger, Trond Kjetil Egeland, stillasbygger og tømrer.

stillas
Foto: Ruth Espedal Lycke / NRK
Jåttå videregående skole

Stillaser og lifter dukker stadig oftere opp på vanlige bolighus. Folk tenker mer sikkerhet nå enn før, tror Trond Kjetil Egeland.

Foto: Johan Mihle Laugaland / NRK

Stillasene dukker stadig oftere opp i norske byggefelt – både for maling og annen flikking folk gjør selv. Og han er viss på at sikkerhet er hovedårsaken.

Stillasbruken sprer seg

– Det er for eksempel 9,5 meter til mønet på husene der jeg bor. Folk tenker litt mer sikkerhet nå, tror han.

– Da byggebransjen i sin tid gikk bort fra trestillasene, ble det mer av det såkalte rammestillaset, et lett stillas som er enkelt å sette opp. Det ble samtidig billigere for menigmann å leie stillas til arbeid på huset.

Det koster, men folk tar seg råd likevel, sier Egeland.

– Prisen blir ganske høy hvis du faller ned, skader deg og det får alvorlige, og kanskje varige, konsekvenser, påpeker han.

– Tyngre stige er bedre stige

Skal du likevel bruke stige, er det viktig at underlaget er rett, og gjerne med en ru overflate, slik at stigen ikke sklir. En tyngre stige er dessuten tryggere enn en lett stige. Det er stor forskjell på stiger mener fagmannen, og stivheten øker med prisen.

Helge Bjørnestad har ikke antydning til høydeskrekk, og være farlig, innrømmer han.

– Det gjør nok at jeg må ta meg i det og være litt ekstra forsiktig, mener han.

– Samtidig er jeg oppmerksom på at stigebruk er farlig, og særlig farlig hvis du begynner å slurve, sier sorenskriveren.

Har malt huset i 40 år – men ikke i år

Etter ulykken har han klatret opp i mindre stiger og i gardintrapper, men ikke like høyt som den stigen han falt ned fra. Og datteren, svigersønnen og svigersønnens foreldre har sammen med Bjørnestad gått til felles innkjøp av et stillas.

– Jeg må innrømme at jeg har større respekt nå, sier han.

Helge Bjørnestad har malt huset sitt hjemme på Våland i 40 år. I år skal det males på ny, men han skal ikke opp til det høyeste punktet. Den øverste delen av huset skal han leie inn hjelp til.

I den forbindelse finnes sorenskriver grunn til å minne om at også en huseier som kjøper tjenester, har et visst ansvar.

– Hvis du betaler svart, og noen da detter ned og slår seg i hjel, kan du bli holdt ansvarlig, sier han.