Hopp til innhold

Svart arbeid overtar markedet

Flere store malerbedrifter har gitt opp å få oppdrag i private boliger på grunn av svart arbeid. Nå ber de skattemyndighetene skjerpe kontrollen.

Flere store malerbedrifter på Sørlandet har gitt opp å få oppdrag i private boliger. Årsaken er at byggherrer og boligeiere stadig oftere velger svart arbeidskraft. Nå krever bransjen og fagforeningene at skattemyndighetene rydder opp.

Stadig flere boligeiere velger svart arbeidskraft når huset skal males. Se video!

Mange av de større selskapene i malerbransjen har nå gitt opp å få oppdrag i private boliger. Årsaken er at byggherrer og boligeiere stadig oftere velger svart arbeidskraft.

Nå krever bransjen og fagforeningene at skattemyndighetene rydder opp.

Skattemyndighetene kunne bare sitte på med meg i bilen en dag eller to – så hadde de hatt nok å gjøre ett års tid

Thor Åge Christiansen, Fellesforbundet

Maler i gråsonen

Thor Åge Christiansen og Finn Paulsen

Byggherre Finn Paulsen (t.v.) kan ikke garantere overfor Thor Åge Christinsen fra Fellesforbundet at maleren han har i arbeid ikke jobber svart.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

NRK ble med Thor Åge Christiansen i Fellesforbundet på en sjekk av forholdene i et boligfelt i Froland i Aust-Agder. Her er flere boliger under bygging. Ved et hus er en mann i gang med å male fasaden – maleren sjekkes nærmere.

Han kan ikke vise identifikasjonspapirer, og Christiansen mener arbeidet trolig er svart. Byggherren selv er usikker om arbeidet som var bestilt fra en polsk håndverker, er lovlig.

– Jeg tror det er grått. men det var som sagt i utgangspunktet hvitt, sier byggherre Finn Paulsen.

– Hva betyr grått?

– At det er i gråsonen.

Får ikke oppdrag i boliger

Roald Yttervik

Roald Ytterviks malerfirma satser på større byggeprosjekt for å få oppdrag.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Ifølge skattemyndighetene utføres en tredel av alle malerarbeider i private boliger svart, men ifølge bransjen selv er tallet mye høyere.

Roald Yttervik leder et av de største malerfirmaene på Sørlandet. Han sier at for dem er det ingenting arbeid å hente lengre i private boliger.

– Det er noe som stort sett i dag blir utført av østeuropeere og ofte svart.


– Betyr det at dere har gitt opp dette markedet?


– Ja fullstendig når det gjelder utvendig maling, sier Yttervik, som mener kontrollen er for dårlig.


– Den er jo stort sett fraværende. Når er det vi opplever at det er kontroll på en byggeplass fra skattevesenet eller arbeidstilsynet. Det er noe vi opplever svært, svært sjeldent, sier han.

Usikker på effekten av kontroller


Christiansen i Fellesforbundet har samme erfaring. Han har sett lite til kontroller og mener skattemyndighetene ville fått nok å gjøre hvis de prioriterte det arbeidet.

– Jeg treffer dem aldri. De har nok noen kontroller, men ikke mye. De kunne bare sitte på med meg i bilen en dag eller to – så hadde de hatt nok å gjøre ett års tid, sier Christiansen.

Karl Olav Valen

Kontroller er ikke nok, mener Karl Olav Valen.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK


Men Karl Olav Valen, direktør ved kontrollavdelingen i Skatt Sør, tror ikke flere kontroller er løsningen for å komme problemet med svart arbeid til livs.

– Vi skjønner godt at bransjens bekymring. Svært mange er villige til å kjøpe svart og en stor del av malerarbeidet utføres svart. Men vi tror at dette ikke kan håndteres av kontroll alene – og vi er ikke en gang sikre på om kontroll er det som virker best.

– Mange små aktører og mange kjøpere gjør det vanskelig og kostbart å kontrollere. Vi har satset på holdningsskapende arbeid, blant annet gjennom kampanjen «Handle Hvitt», inn i videregående skoler og mot utvalgte målgrupper, sier Valen.