Som første norske by, og sammen med matmetropoler som Lyon, Barcelona og Milano, skal rogalendingene drive informasjonsarbeid og utveksle kunnskap for å ta de kulinariske opplevelsene til nye høyder i gourmetnettverket Delice.
Sjefen for nettverket, Lyons viseordfører Jean-Michel Daclin, trekker fram Stavangers rolle som vertskap for Bocuse d'Or i sommer, EM i kokkekunst, som et eksempel på den kulinariske satsingen i Stavanger.
Vidunderlig fisk
Vi er veldig stolte av å ha fått Stavanger inn i vårt nettverk. Stavanger er Lyons lillesøster sier Daclin til NTB etter at Stavanger ble tatt opp i det internasjonale gourmetnettverket Delice.
Daclin har forsynt seg av matfatet i Norge flere ganger, men ikke i Stavanger.
- Men jeg har mange venner som har vært der og de har fortalt meg at de har spist godt, forsikrer han.
Foruten mer oppmerksomhet rundt gastronomien, er poenget med Delice å utveksle kunnskap mellom medlemsbyene. Der mener Daclin at Stavanger, og Norge, har spesiell kompetanse å bidra med.
- Sjømat er vidunderlig i Norge og det er interessant hvordan fisken tilberedes der. Å tilberede fisk er ikke lett, sier gourmetentusiasten.
Fornøyd
Fylkesordføreren i Rogaland, Tom Tvedt, deltok på Delice-årsmøtet i Brussel på vegne av Stavanger. Han er stolt over at byen nå skal nevnes i samme åndedrag som 15 andre verdenskjente gourmetbyer.
- Dette betyr mye for oss, sier en fornøyd Tvedt til NTB.
Fylkesordføreren smilte godt da Daclin omtalte Stavanger som lillesøsteren til Lyon, Frankrikes gourmethovedstad.
- Lillesøster er bedre enn lillebror. Det har nok noe med at vi gjennomførte Bocuse d'Or i samarbeid med Lyon i sommer, så slik sett er det allerede et godt samarbeid der, smiler Tvedt.
Michelin?
Medlemskapet i Delice skal nå gi drahjelp til den satsingen på matkultur som allerede er i gang i regionen.
- Vi vil bruke dette nettverket til å fokusere på gourmetmat, men også til utdanning for å heve kokkeyrket og få bedre kvalitet i matvarekjeden, sier Tvedt.
- Når får Stavanger sin første restaurant med Michelin-stjerne?
- Det er det ikke opp til oss å vurdere. Hvis vi klarer å heve standarden generelt, så skal vi sikkert få til også det, sier Tvedt, som bedyrer at de høythengende stjernene ikke nødvendigvis er noe mål for byens restauranter.
I Stavanger har man gjerne sagt at årsaken til fraværet av stjerner skyldes at Michelin-testerne ikke følger godt nok med. Nå er de i hvert fall advart.