Hopp til innhold

Trondheim: 170 millioner, Bergen: 162 millioner, Stavanger: 60 millioner

Stavanger er den store taperen når regjeringen deler ut belønningsmidler til kollektivtransport. Dette er statsbudsjettets bevilgninger til Rogaland.

Bilkø på motorveien

Stavanger-området får bevilget 60 millioner kroner i belønningsmidler for å bli bilkøene neste år.

Foto: Ragnar Christensen / NRK

Innenfor belønningsordningen for kollektivtransport bevilger regjeringen 60 millioner kroner til Rogaland. Pengene skal brukes i Stavanger-området.

Til sammenligning får Trondheim 170 kroner i belønningsmidler neste år, mens Bergen får 160 millioner kroner.

Det er lagt opp til en avtale med Stavangerregionen om tildeling statlig tilskudd på til sammen 215 millioner kroner i perioden 2014–2017. Utbetalinger etter avtalene er avhengig av Stortingets vedtak om bevilgninger det enkelte år.

575 millioner til E39-utbygging

For 2014 har regjeringen satt av 150 millioner kroner til anleggsstart på E39 strekningen fra Hove til Sandved i Sandnes. 130 av disse millionene er bompenger.

Det skal og brukes 425 millioner kroner til videreføring av Eiganestunellen i Stavanger. Her er bompengeandelen på 325 millioner kroner.

Til byggingen av Ryfast er det satt av 1175 millioner i 2014. Av dette beløpet forutsettes 99 millioner kroner i lokale tilskudd og 926 millioner kroner stilt til disposisjon av bompengeselskapet.

Sigbjørn Johnsen

Sigbhjørn Johnsens siste statsbudsjett inneholder 425 millioner kroner til utbyggingsprosjekter på E39 i Rogaland for 2014.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix


Til anleggsstart på prosjektet Riksveg 509 Sømmevågen i Sola kommune er det foreslått 302 millioner kroner.

Til skredsikringsprosjektet ved Tysdalsvatnet på riksveg 13 i kommunene Strand og Hjelmeland er det foreslått i alt 74 millioner kroner til restarbeider og sluttoppgjør.

Her er den fullstendige oversikten over bevilgningene til Rogaland:

Dette er statsbudsjettets bevigninger til Rogaland 2014 :

Den blå regjeringen kan plusse på

Selv om det bare dreier seg om få dager før den nye blå regjeringen tar over, betyr det rødgrønne statsbudsjettet som legges fram i dag mye for hva staten skal bruke penger til neste år.

Det er begrenset hvor store endringer Erna Solberg sin regjering kan gjøre i neste års budsjett. Sannsynligvis må de i 2014 finne seg i å styre ganske mye på premissene til den avtroppende regjeringen.

Les også: Johnsen: – Et budsjett for arbeid og velferd

Det betyr at selv om Siv Jensen trolig blir finansminister, og rogalendingene Bent Høie og Ketil Solvik-Olsen får sentrale poster i den nye regjeringen, så er det Sigbjørn Johnsens budsjett som vil være utgangspunktet for politikken neste år.

Økonomiske eksperter mener at Erna Solbergs regjering vil kunne plusse på rundt 30 milliarder kroner på budsjettet som totalt er på 1100 milliarder.