Hopp til innhold

Gavepakke på 30 mrd til de blåblå

Redusert prispress og rentespøkelse i det blå betyr at en ny blåblå regjering kan pøse opptil 30 ferske oljemilliarder inn i statsbudsjettet for neste år. Hilsen ekspertene.

Erna og Siv

Erna Solberg og Siv Jensen kan trygt pøse et tosifret milliardbeløp med ferske oljepenger inn i norsk økonomi neste år. Det mener ekspertene.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

For mindre press i norsk økonomi gir lavt prispress, og det gjør at økonomene avlyser Norges Banks varslede renteøkning.

Det er godt nytt for en blåblå regjering som skal innta regjeringskontorene etter at de rødgrønne legger frem sitt siste budsjett mandag formiddag.

– Nå er rentespøkelset mindre aktuelt, og da er de mindre sannsynlig at Norges Bank setter opp styringsrenta. Jeg vil tro man kan tenkes å øke oljepengebruken for neste år i forhold til i år med nesten opp mot 30 milliarder kroner, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea til NRK.

Senker bruken fra 4 til 3 prosent

Det er stikk i strid med det statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og resten av regjeringen kommer til å legge opp til i sitt siste statsbudsjett.

Stoltenberg varsler tvert i mot en strengere linje i bruken av oljepenger i statsbudsjettet som legges frem mandag klokken 10.00.

Han har vært tydelig på at han mener det ikke er nok å holde bruken av oljepenger under handlingsregelen på 4 prosent, men at det eneste ansvarlige er å nærme seg 3 prosent.

Dette, ifølge den avtroppende statsministeren, for å skåne konkurranseutsatt industri for større renter og høyere kronekurs som følge av økt pengebruk, følge handlingsregelen om at oljepenger skal fases jevnt inn i norsk økonomi, og fordi vi er inne i en periode med kraftig økende utgifter som følge av en aldrende befolkning.

Nå kaster altså økonomene det første argumentet på båten.

Forventer økt oljepengebruk

Seniorøkonom Kjersti Haugland i DnB Markets støtter nemlig Bruce fremfor Stoltenberg når det gjelder bruk av oljepenger i neste års budsjett.

– Svakere press gir også en begresning i prispresset i tillegg til forventning om fortsatt lav rente fremover, sier hun.

Det gjør at den blåblå regjeringen etter hennes mening kan legge inn mellom 10 og 15 milliarder kroner mer enn det man forventer at Stoltenberg og resten av regjeringen legger inn i budsjettet.

– Det kan man nok forvente av de blåblå, sier Haugland.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.