Hopp til innhold

Har ansatt for mange – nå må det kuttes

– Det er gjort feilvurdering av hvor mange man trengte i stab og støtte, sier hovedtillitsvalgt for Industri Energi i Statoil, Lill Heidi Bakkerud.

Lill Heidi Bakkerud

- Statoil har rekruttert mer enn det som var nødvendig de siste årene, forteller hovedtillitsvalgt Lill Heidi Bakkerud.

Foto: Industri Energi Statoil

Nyheten om at ytterligere 250 til 300 stillinger er overflødige i Statoil faller ikke i god jord hos de ansatte, men hovedtillitsvalgt Lill Heidi Bakkerud er ikke overrasket over at det må effektiviseres.

– Den effektiviseringen som er planlagt gjennomført nå har som utgangspunkt at det er rekruttert for mange i forhold til det vi har trengt de siste årene. Det fant ledelsen ut for omkring et år siden, og de har derfor satt i gang et effektiviseringsprogram, sier Bakkerud.

Les også: Lund kvitter seg med 300 ekstra

Må bli mer lønnsomme

I tillegg til de 250 til 300 stillingene innen it og finans som skal forsvinne til begynnelsen av april, ble det i august varslet om at omkring 550 stillinger var overflødige. På toppen av det er det 200 innleide stillinger som også forsvinner. Det skriver Stavanger Aftenblad.

Les også: Lund kvitter seg med 300 ekstra

Pressekontakt i Statoil, Jannik Lindbæk Jr.

Jannik Lindbæk jr. forteller at de fleste ansatte som rammes av effektiviseringen vil få muligheter andre steder i selskapet.

Foto: Harald Pettersen / Statoil

– Vi ser at det er rom for å effektivisere arbeidet innenfor staben. Og i den fasen selskapet er i nå er vi nødt til å ta ned kostnadsnivået for å fortsette å være konkurransedyktige, sier informasjonsdirektør Jannik Lindbæk jr.

Og at det kan effektiviseres er og Bakkerud åpen for, men at hun vil ikke være med på en løsning hvor norske stillinger erstattes med arbeid i utlandet.

– Vi reagerer veldig negativt på at de vurderer å flytte norske arbeidsplasser til lavkostland, sier Bakkerud.

Hun legger likevel til at de nå regner med at de fleste berørte vil få tilbud om andre stillinger i selskapet.

Har bedt leverandørene skru ned kostnadene

– Er det fordi dere har bedt leverandørene skjerpe seg at dere nå ser at dere må skjerpe dere på lønnsomhet?

– Vi ser de samme utviklingstrekkene som i leverandørindustrien i vår del av industrien. For at vi skal kunne jobbe i konkurranse med de andre selskapene må vi holde kostnadene nede, og der har vi en jobb å gjøre, sier Lindbæk.

Les også: Tror plattformkontrakt i nord går til Korea

Les også: IKM-sjefen langer ut mot Statoil

I første rekke er det hovedkontoret i Stavanger, samt de store kontorene i Oslo og Bergen som vil få flest omveltninger fordi de har den største staben.

Flere nyheter fra Rogaland