Hopp til innhold

Spor av kunst

Til helgen kan folk oppleve Norges største landskapskunst-prosjekt på Orre-stranden. SPOR i sand-prosjektet begynner å ta form.

SPOR i sand
Foto: Wenche Lamo Hadland / NRK

Et kunstverk er i emning på Orre-stranden.

2700 barn fra Gjesdal, Klepp, Time og Hå har hele våren arbeidet sammen med designergruppen Pamela Cranner, Rune Olsen og Ingvild Arnerud Aadnøy for å bli ferdig med kunstverket til fredag.

Lur på Orre-stranden

Denne luren skal lage musikk.

Foto: Wenche Lamo Hadland / NRK

- Det er elevene selv som er kunstnerne her. Design-gruppen har reist rundt og veiledet ungene hele våren, og nå har hver og en av dem satt sitt preg på prosjektet, sier landkapsarkitekt og prosjektleder Åsfrid Fagervik.

Flere kilometer med kjeramiske relieffer og installasjoner blir å se langs hele stranden. Hver elev har fått oppgaver og valgt blant tema som død, sorg, glede og fellesskap.

Prosjektet er en del av "Den kulturelle skolesekken" og de fleste fag har blitt integrert i prosjektet.

- Forming, norsk, geografi, naturfag. Alle fagene har vært med i prosessen, sier sier kunstner Pamela Cranner.

Fagerland og Cranner lover et spektakulært syn når du kommer over sanddynene.

Orre

Nei, dette er ikke et foto fra Mars, men Orre-stranden som er i ferd med å bli et kunstprosjekt

Foto: Wenche Lamo Hadland / NRK

Isbre på stranden

Hovedinstallasjonen - et sitat av Arne Garborg "No er eg heime att" utformet i runebokstaver skal dekke ni meter av stranden, tre tonn is skal formes som en isbre, og fortid, nåtid og fremtid skal visualiseres ved forskjellige installasjoner i ull, metall, tre, poselen, kamskjell og siv.

Flammespiral

Det er også bygget en lur som det skal komme lyd ut av. Ved inngangspartiet vil folk bli møtt av en stor spiral som det kommer flammer fra. Store seil vil også vaie i vinden for å illustrere hav og fiske.

Elevene har også samlet redskaper og ting som var del av skoleundervisningen tidligere - fag som som har gått ut av skolen i forbindelse med naturkunnskapen.

- Dett er en slags protest fra elevenes side, sier Pamela Cranner.

Prosjektet har mottatt en million kroner fra Stavanger2008 i tillegg til penger fra Den kulturelle skolesekken.

Fredag 30. mai kl. 19.30 åpner utstillingen ved Fritidshuset på Orre. Allerede på mandag tas utstillingen ned hvis ikke det hele har blitt tatt av hav og vind eller rent ut i sand.

Åsfrid Fagervik

Åsfrid Fagervik med maskinen som skal gjøre stranden om til et kunstverk.

Foto: Wenche Lamo Hadland / NRK