Hopp til innhold

Etterlatte etter politiskyting: – En ren henrettelse

Politiet avfyrte 14 skudd mot mannen som ble drept under et gisseldrama i Stavanger i fjor høst. Gisseltakeren hadde et våpen konstruert for gummikuler.

Skyteepisode utenfor Stavanger sentrum søndag kveld. Politiet sperrer av området i morgentimene mandag.

Det var ved Eiganestunnelen i Stavanger at skuddvekslingen mellom den avdøde mannen og politiet fant sted i fjor høst.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

– De etterlatte har sett video av hendelsesforløpet. De oppfatter dette som en ren henrettelse fra politiets side, sier Vetle André Mitchell Jensen, bistandsadvokat for avdødes familie.

En mann i 40-årene ble skutt og drept av politiet under en gisselsituasjon ved en avkjørsel ved Eiganestunnelen i Stavanger 22. oktober i fjor.

I dag la Spesialenheten frem funn fra etterforskningen. De har blant annet fått hjelp av Kripos.

– Burde forsøkt varselskudd

– Én politibetjent avfyrte ni skudd med pistol, og én politibetjent avfyrte fem skudd med maskinpistol. Samtlige skudd traff avdøde, sier Thomas Arntsen, påtalefaglig etterforskningsleder i Spesialenheten.

Familien til den avdøde etter politiskytingen i Stavanger i fjor sin bistandsadvokat, Vetle Mitchell Jensen.

Familien til den avdøde sin bistandsadvokat, Vetle Mitchell Jensen i advokatfirma Sjødin/Meling.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

– Det er voldsomt tungt for de etterlatte å høre hva som har skjedd, det er veldig mange skudd som har truffet avdøde. De tenker at politiet kunne gjort noe mildere for å avslutte hendelsesforløpet, sier Vetle André Mitchell Jensen.

– Hva konkret mener de politiet kunne gjort annerledes?

– De mener politiet først burde forsøkt med varselskudd. Her er det skutt 14 fatale skudd, ingen skudd er brukt til å begrense skadeforløpet.

– Men politiet kunne ikke vite at gisseltakeren bare hadde et våpen med gummikuler?

– Nei, de har nok måttet ta i betraktning at dette kunne være et vanlig våpen, sier Mitchell Jensen.

Han sier det vil være interessant for de etterlatte å få svar på hvordan hele hendelsesforløpet utviklet seg. Både hvem som startet skuddvekslingen, og hvilke alternative muligheter politiet hadde.

Etterforskningen fortsetter

Det oppsto, ifølge politiet, en skuddveksling hvor både avdøde, gisselet og en polititjenesteperson ble truffet av skudd.

Skudd som gisselet ble truffet av nevnes ikke i dagens vurdering.

Åstedsundersøkelse etter politiskyting i Stavanger. Ved de gule markørene ligger det tomhylser fra skytevåpen på bakken.

Kripos og Spesialenheten for politisaker har gjennomført åstedsundersøkelser.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

Spesialenheten vil nå fortsette å etterforske omstendighetene rundt hendelsen. De to politibetjentene som avfyrte skudd har fortsatt status som mistenkte, skriver spesialenheten i pressemeldingen.

Den videre etterforskningen vil avgjøre om det vil komme noen reaksjoner mot polititjenestemennene. Kripos er ferdig med de tekniske undersøkelsene, og saken er snart ferdig etterforsket.

– Min klient har utført de tjenestehandlinger han vurderte som påkrevd og nødvendige i den situasjonen som oppstod. Herunder å ivareta gisselet og sin egen og andre tjenestepersoners sikkerhet i den skuddvekslingen som oppstod, sier Anette Mokleiv, forsvarer for en av de mistenkte politibetjentene.

Hun sier at hennes klient ble truffet av skudd fra gisseltakeren.

Politiadvokat Anette Jacobsen Mokleiv

Forsvarer Anette Mokleiv.

Gisseltakeren våpen konstruert for gummikuler

Formålet med etterforskingen er å finne ut hva som skjedde under skuddvekslingen, og om det har skjedd noe straffbart fra politiet sin side.

Etterforskningen har blant annet handlet om å finne ut hvor mange skudd som ble avfyrt, og om det var en eller flere polititjenestemenn som avfyrte skuddene. Også lydopptaket fra politisambandet har vært en del av etterforskningen.

– Avdøde var i besittelse av en revolver konstruert for å skyte patroner med elastiske gummikuler. I revolveren er det funnet fem avfyrte patronhylser, sier Arntsen.

Revolveren er løyvepliktig, regnet som et skytevåpen etter våpenloven, og ikke å regne som et luft-/airsoftvåpen.

Det er ikke noen overraskelser for oss i pressemeldingen. Vi har fått oversendt deler av etterforskningsmaterialet fra spesialenheten og har vært kjent med det som kommer frem, sier politiadvokat Emilie Netteland i Sør-Vest politidistrikt.

Politiskyting i Stavanger

Det to politibetjentene som avfyrte skudd har hatt status som mistenkt i Spesialenheten sin etterforskning.

Foto: Øystein Otterdal

Hun er usikker på når politiets etterforskning vil være ferdig.

Vi har mottatt en del etterforskningsdokumenter fra spesialenheten, og en del tekniske undersøkelser som er gjennomført. Men det er enda ytterlige dokumentasjon og beslag fra spesialenheten som vi ønsker å gjennomgå for vår egen del.

Netteland sier at politiet også ønsker et oppfølgingsavhør av gisselet.

Skuddene var dødelige

Ifølge obduksjonsrapporten var flere av skuddene hver for seg og/eller i sammenheng dødelige.

– Toksikologiske undersøkelser gjennomført i forbindelse med obduksjonsrapporten tyder på at avdøde var ruset ved hendelsen, sier Arntsen.

Den avdøde gisseltakeren i 40-årene var tiltalt for trusler mot politiet og skulle ha møtt i retten i desember 2023. Han var også tidligere domfelt.

Avdøde tok seg inn i en bil og tok bilføreren som gissel etter en trafikkulykke.

Like før 22.30 denne kvelden rykket politiet rykket ut etter melding om kollisjon mellom to biler i Randaberg kommune.

I den ene bilen satt det en voksen og tre barn. De fremstod ikke som alvorlig fysisk skadd.