NRK Meny
Normal

– Noen gikk amok med pc-ene da de skreiv tiltalen

Tidligere SOS Rasisme-leder Kjell Gunnar Larsen og sju andre møter i dag i retten tiltalt for bedrageri av 16,8 millioner kroner. Hovedtiltalte tror han blir reinvaska.

Kjell Gunnar Larsen

Tidligere SOS rasisme-leder Kjell Gunnar Larsen (til høyre) sammen med sine forsvarere John Christian Elden (til venstre) og Erik Lea.

Foto: Gisle Jørgensen / NRK

– Jeg ser fram til å forklare meg. Jeg regner det som rimelig sikkert at vi kommer til å bli reinvaska for de anklagene som er framsatt mot oss, sa tidligere daglig leder i SOS Rasisme, Kjell Gunnar Larsen, før rettssaken mot ham starta klokka 12 mandag.

Sammen med sju andre tidligere ansatte, som også var hatt ulike verv, er Larsen tiltalt for medlemsjuks og bedrageri av til sammen 16,8 millioner kroner. Rettssaken går i Haugaland tingrett i Haugesund.

– Dette har foregått over lang tid, og på mange måter. Under bevisførselen vil vi vise hvordan vi mener de har gjort dette, sier aktor i saken, Hallvard Gardshol Bjørndal.

– Alt blei brukt i organisasjonen

Alle åtte nekter straffskyld. Én av de åtte, en 37 år gammel mann, erkjenner delvis straffskyld for ett av punktene i tiltalebeslutninga. Punktet handler om kursstøtte på nær 1,5 millioner kroner.

Summene er store, vedgår Larsen, men mener alt har blitt brukt i organisasjonen.

– Noen gikk amok med pc-ene da de skulle skrive tiltalen. Pengene er blitt brukt til den virksomheten SOS Rasisme hadde. Vi har ikke beriket oss sjøl, sier han.

Arrestert i 2014

Larsen har flere ganger måttet svare for det myndighetene mener er for høye medlemstall, og dermed urettmessig offentlig pengestøtte. Både i 2011 og 2012 ble han og organisasjonen dømt til å betale tilbake flere millioner kroner i sivile saker.

Politietterforskninga som endte i tiltalen Larsen og de sju andre nå må svare for, blei offentlig kjent i 2014, da Larsen blei arrestert.

Ti uker i retten og 170 vitner

Saken har vært en påkjenning, sier Larsen.

– Det har ikke vært like tøft hver dag, men vi har hatt disse forholdene hengende over oss siden 2009. Spesielt har det hengt på meg. Det har ikke vært moro, sier han.

På rettens første dag begynte aktor Hallvard Gardshol Bjørndal på sitt innledningsforedrag, men han blei ikke ferdig. Utspørringa av de tiltalte ventes å starte tirsdag.

– Saken er omfattende, komplisert og av stor betydning med tanke på offentlige støtteordninger. Disse ordningene skal fordele en begrenset pott med penger. Når noen forsyner seg mer enn de eventuelt har krav på, blir det mindre til det andre frivillige og gode arbeidet som skjer i Norge, sa han etter at retten var hevet mandag.

Det er så langt varslet 134 vitner til rettssaken, men med forsvarernes vitner kan antallet ende på rundt 170. Det er satt av ti uker til saken.