NRK Meny
Normal

Dette er Stavangers omtalte svinesti

Søppelet flyter i en av landets største byer etter en natt med festligheter, til tross for 34 søppeldunker i bykjernen.

Slik ser det ut i en av landets største byer etter en fredag med fest i byen. Mange kaster bosset der de står og går, til tross for 34 søppeldunker i bykjernen.

SE VIDEO: NRK ble med Thomas Sigurd Larsen i Stavanger kommune på rydderunden grytidlig lørdag morgen. Han mener at restauranter som ikke rydder opp bør få bøter. Foto/redigering: Kees Fjellvang

– Opprydningsarbeidet tar tid. Det er store bossmengder i sentrum, spesielt etter kvelder med fint sommervær, sier Thomas Sigurd Larsen, i Stavanger kommune.

Lei søppelhaug i sentrum

Thomas Sigurd Larsen er mektig lei av alt søppelet som flyter etter at folk har gått hjem fra byen.

Foto: Kees Fjellvang / NRK

Han er en av dem som rydder opp etter festlighetene i sentrum, et arbeid han har hatt i 12 år.

I et åpent brev til innbyggerne i Stavanger, håper kommunen å nå ut med sitt budskap: Det er altfor mye søppel som flyter rundt omkring. De ber folk om å ta ansvar.

Vil ha bøter som svir

Leif Arne Moi Nilsen, Frp-politiker i Stavanger, mener forsøpling i sentrum er vel så galt som å urinere i gatene, om ikke verre:

– I noen tilfeller vil jeg forsvare de som går på do ute, for dette er noe de må. Det er ingen som kaste søppel, sier han.

Moi Nilsen

Frp-politiker Leif Arne Moi Nilsen frykter at politiet signaliserer kan tolkes som at det ikke er så farlig at folk kaster søppel.

Foto: Magnus Stokka / NRK

Han ønsker bøter som svir, for å få bukt med problemet. Et forelegg av denne type ligger på om lag 5000 kroner.

Politiet er derimot ikke særlig interessert i å bruke mye tid på å bøtelegge folk som kaster fra seg boss. Politistasjonssjef Odd Tveit Jørgensen sier til Aftenbladet at de sjelden eller aldri bøtelegger noen for dette, selv om dette er nedfelt i politivedtektene.

– Hva er poenget med lovverk, dersom lovene ikke følges? spør Moi Nilsen.

Søppel i sentrum

Måkene forsyner seg av restene fra en kebab som en mann akkurat har kastet på bakken.

Foto: Kees Fjellvang / NRK

Politiet: – Vi har brukt tida på viktigere ting

Politiet forklarer at dette handler om prioriteringer.

– Trygghet, lov og orden – i den rekkefølgen, sier politimester i Rogaland politidistrikt Hans Vik.

Hans Vik

Hans Vik utelukker ikke å følge opp serveringssteder i sentrum for å se til at de tar tak for å hindre forsøpling av sentrum.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

Det har til tider vært ville tilstander i Stavanger nattetid. For nærmere tre år siden laget NRK dokumentaren «Safari i lysløypa» som tegnet et bilde av en kveld på byen i Stavanger. Den helga ble over 20 personer arrestert etter sentrumsbråk.

– Vi ser at volden i sentrum har gått ned den siste tida. Nå arbeider vi hardt for å bekjempe sexkjøp, og det er viktig for oss at slagsmål i sentrum unngås, sier Vik.

– Vi har mange oppgaver som er viktigere enn å bøtelegge folk som kaster søppel. I prinsippet skal vi jo også følge opp de som kjører i 92 km/t i 90-sonen, men selvsagt har vi ikke ressurser til det, sier han.

– Pose og sekk, takk

I tiden framover ønsker Vik at patruljene i sentrum blir ekstra oppmerksom på å tilsnakke personer som kaster søppel.

Men å opprette saker, koble inn etterforskere og lage byråkrati utav dette, det er jeg skeptisk til, sier han.

I noen tilfeller vil jeg forsvare de som går på do ute, for dette er noe de må. Det er ingen som kaste søppel...

Leif Arne Moi Nilsen

Frp-politikeren ønsker at politiet skal fortsette det forebyggende voldsarbeidet, samtidig som forsøplerne blir satt til veggs.

– Stavanger er som en stor bossplass. Jeg har lært at hvis du vil noe, og vil det nok, da får du det til, sier Moi Nilsen som en klar oppfordring til politiet.