NRK Meny
Normal

Sola vil ha flere enslige mindreårige asylsøkere

Det blir trolig trangere på skolebenken for Hamid Ismailkhel og Nasim Sherzad framover. Sola vil nemlig imot flere enslige asylsøkere.

Hamid Ismailkhel og Nasim Sherzad

Hamid Ismailkhel og Nasim Sherzad er blant de aller første enslige mindreårige asylsøkerne som kom til Rogaland under den siste flyktningbølgen. Her er de to hjemme i asylmottaket i Sola.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Jeg skal bli lege, sier afghanske Nasin Sherzad, på engelsk, mens han pugger norske gloser.

Vi er på gamle Stangeland skole i Sola. Sherzad og kameraten Hamid Ismailkhel har nesa i bøkene. De to er blant de aller første enslige mindreårige asylsøkerne som kom til Rogaland rett før jul.

Karsten Helland

Ordfører i Sola, Ole Ueland (H), møtte mottaksleder Karsten Helland og personalleder Andreas Lindland i Den Skreddersydde Enhet. (til venstre i bildet). Andreas Lindland, personalleder i Den skreddersydde enhet.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Og Sola er klar til å ta imot flere.

– Kommunen har god kompetanse på å gi opplæring til fremmedspråklige, og vi har kapasitet, hvis vi bare snur oss rundt, sier ordfører Ole Ueland (H).

Han mener Sola må være med å hjelpe når det kommer så mange barn til Norge. Over 5000 enslige mindreårige asylsøkere fant veien hit i 2015

– Dessuten gir det oss mye tilbake. Disse ungene gir oss både glede og ny kunnskap, og viser oss et heltemot uten sidestykke, sier ordføreren.

Fra Afghanistan til fots

De seks enslige mindreårige asylsøkere på Stangeland skole er alle fra Afghanistan, og har gått til fots gjennom Europa, en strekning de brukte mellom tre og sju måneder på.

På fluktruten til Norge, visste guttene ingenting om hvor flukten skulle ende, men på veien hørte de om et land de ikke visste om, et land som het Norge og som tok vare på barn.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Naqib Serat og Hamid Ismailkhel

Naqib Serat (i midten) ble skutt på flere ganger og kom bort fra foreldrene sine under flukten til Norge. Han vet fortsatt ikke noe om hvor foreldrene er. Her med Hamid Ismailkhel (t.h.) og lærer Farzad Basardeh.

Foto: Ole Andreas Bø

Nå bor de i et privat mottak i Sola mens de venter på å få komme til et fosterhjem. Det er deres høyeste ønske. Selv om de har hvert sitt rom og to voksne i huset hele døgnet, kan ingenting måles med å få komme til en familie.

– Det har de alle sammen gitt uttrykk for, sier mottaksleder ved Den skreddersydde enhet, Karsten Helland.

Over 90 prosent av enslige mindreårige asylsøkere får opphold i Norge. Nå skal de seks guttene i Sola gjennom tester hos UDI for å dokumentere at de er dem de sier de er.

Det første guttene spurte om, da de kom, var å få gå på skole og lære norsk og matematikk.

– Jeg tror aldri jeg har hatt så lærevillige elever noen gang. De er som svamper etter kunnskap og kan ikke få nok lekser sier, spesialpedagog Ester Pettersen,

Læreren mistet jobben

For tolk og matematikklærer Farzad Basardeh er det helt spesielt å ta imot de afghanske flyktningene.

Selv kom han fra Iran til Norge omtrent på samme alder, lærte seg norsk, tok videregående og endte som oljeingeniør med master fra Universitetet i Stavanger. Men han er en av dem som måtte mistet jobben i Baker Hughes på grunn av oljenedgangen. Nå studerer han pedagogikk, men er allerede ansatt som lærer i Sola.

– Aldri så galt, så er det godt for noe, sier Basardeh.