– Vi kan selvfølgelig ikke garantere noe, men broene i Norge er trygge. Dersom vi er utrygge på ei bro, blir den stengt, sier brodirektør i Vegdirektoratet, Børre Stensvold.
For to år siden gransket Veitilsynet arbeidet med brosikkerheten i Norge. Konklusjonen var den gang at nødvendige inspeksjoner hadde uteblitt. Vegvesenet manglet i stor grad oversikt over tilstanden på landets broer. VG omtalte dette i en lengre artikkelserie.
Trude Tronerud Andersen i Vegtilsynet.
Foto: Vegtilsynet– Siden da, og særlig i 2017, er det gjort en god del arbeid. Mye er på plass, men det er en liten vei igjen å gå før vi er overbevist, sier Trude Tronerud Andersen, direktør i Vegtilsynet.
Fundamentet svikta
Ingen liv gikk tapt da Skjeggestadbrua i Vestfold sviktet i 2015. Et jordras gikk under broen, og søylen til broen ble hengende i løse lufta. Broen holdt på å kollapse.
I tida etter Skjeggestad-ulykka, begynte Vegtilsynet sin gransking som resulterte i et intensivt arbeid med å kvalitetssikre norske broer.
Skjeggestad bru fikk en knekk på midten i 2015. Brua ble senere revet og gjenoppbygd.
Foto: Philip Hofgaard / NRKDet er over 17.500 broer i riks- og fylkesveinettet i Norge.
– Vi skal være à jour med å sjekke alle disse broene i løpet av 2018, sier Stensvold.
– Bør folk være redde for å kjøre på broer i Norge fram til dette arbeidet er ferdig?
– Nei, folk kan være trygge, sier han.
Slekter på ulykkes-broen
Minst 42 personer er bekreftet omkommet etter brokollapsen i Genova i Italia denne uka. Redningsmannskapene har jobbet på spreng i ruinene etter kollapsen av Morandi-broen, men håpet om å finne flere overlevende begynner å svinne hen.
Rundt 80 meter av Morandi-broen i Genova kollapset tirsdag.
Foto: Philip Lote / NRKI Norge finnes 17 broer som slekter på brokonstruksjonen som kollapset i Italia. En av dem er Bybrua i Stavanger.
Magne Langeteig i Statens vegvesen mener ingen trenger være bekymra for å kjøre på Bybrua i Stavanger.
Foto: Tom Edvindsen / NRK– Hovedspennet er skråstagbro, men likevel er den ikke helt lik. Her er det ingen støtte under, kun skråstagene oppe som er av stål. I Italia var alt i betong, sier Magne Langeteig, prosjektleder i Statens vegvesen, Region vest.
Han mener ingen bilister trenger å frykte for sikkerheten ved å ta seg over den mest kjente broen i oljebyen. Ei bro der alderen begynner å tære på.
– Det er trygt her. Inspeksjonene tilsier også det, og det er ikke lenge siden vi hadde spesialinspeksjon, sier han.