Helgevolden øker , mye blir aldri anmeldt

Fem av seks voldsepisoder i sentrum skjer i helgene etter midnatt. Du kan gjøre mye for å unngå å bli voldsoffer.

Gatebråk

Denne helgen vil politiet motta fem, seks anmeldelser av vold i sentrum av Stavanger. I alle fall dersom det viser seg å være en gjennomsnittshelg i byen.

Foto: Zbigniew Czaplicki / NRK

Denne helgen vil politiet motta fem, seks anmeldelser av vold i sentrum av Stavanger. I alle fall dersom det viser seg å være en gjennomsnittshelg i byen.

Nesten all vold som blir anmeldt i Stavanger sentrum sentrum skjer i timene fra midnatt til utpå morgenen natt til lørdag og natt til søndag.

Tallet på voldsanmeldelser i nettene til lørdag og søndag økte med nesten tjue prosent fra 2009 til i fjor.

Det viser tall som er utarbeidet av politets driftsenhet Stavanger.

– Mye blir aldri anmeldt

Politistasjonssjef Henry Ove Berg ved Stavanger politistasjon sier til NRK at det i tilleggg kommer mye vold som aldri blir meldt til politiet.

– Det kan være at de har begynt selv og ikke vil komme til politiet fordi de selv vil få skylden, eller de vet ikke hvem som har gjort det og ikke vet om de har falt eller blitt slått. Det har vi endel tilfeller av, sier Berg.

øl

Det viktigste rådet for å slippe å ende som voldsoffer i helgene er å vise måtehold ved ølkranene.

Foto: TORSTEN SILZ / AFP

Berg sier at forskning fra andre byer viser at legevakten ofte har betydelig høyere tall for voldstilfeller i helgene enn det politiet har i sine registre.

– Det skjer mer vold i et samfunn enn politiet får inn i sine oversikter, sier Berg.

Dette kan du gjøre for ikke å bli voldsoffer:

Volden eksploderer etter midnatt

I for kom det bare rundt tretti anmeldelser om vold i Stavanger sentrum i perioden fra kokken seks om ettermiddagen til midnatt, mens det ble anmeldt rundt 250 voldsepisoder i de neste seks timene, fra midnatt til klokken seks om morgenen.

Det er særlig timen fra klokken to til klokken tre på natten som er utsatt.

– Det er ikke tvil, sett fra vår side, om at det har en sammenheng med høyt alkoholinntak hos endel av dem som bruker sentrum til fest, sier Berg.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Uteliv etter stengetid

Det er en god ide å kome seg tidlig hjem fra byen. De fleste voldsepisodene skjer etter midnatt, særlig mellom to og tre.

Volden blir grovere

Mens tallet på legemsfornærmelser bare økte forsiktig det siste året, har antall tilfeller av det som politiet kaller legemsbeskadigelse økt med over tjue prosent.

Det brukes og langt oftere våpen i sentrum i helgene nå enn for bare noen få år siden. Tallet på trusler med kniv er nesten fordoblet siden 2007.

– Noen av dem som går ut, tar kniv med seg på fest, selv om de vet at det skal nytes alkohol og de vet at det ikke er lovlig å gå med kniv i det offentlige rom. Dersom vi kommer over dem, enten de er edru eller beruset, og ser at de har kniv, så vil de bli bøtelagt for det, sier Berg.

Frykter du vold på byen i helgene?