NRK Meny
Normal

Slår kraftig ned på dommerhets denne sesongen

Fotballforbundet vil ha slutt på protester og mobbing av dommerne. Denne sesongen skal det slås hardere ned på dommersjikane.

Stefan Merenyi

Nå skal de gule kortene sitte løst når spillerne protesterer og nærmest omringer dommeren etter en avgjørelse, forklarer Stefan Merenyi, leder av Rogaland Fotballdommerlaug. Snart blåser han i gang snart i gang sin 49. sesong som dommer.

Foto: Johan Mihle Laugaland

– Det sier seg selv at dommeren skal slå ned på ufine bemerkninger og handlinger. Det er «fair play» det handler om, sier Stefan Merenyi.

Dommeren fra Stavanger gleder seg over at Norges Fotballforbund i år vil styrke autoriteten til kamplederne. I fjor ledet han 219 kamper med stort og smått, og regner med at det blir like mange i år.

Det vil denne sesongen bli slått hardere ned på spillere og ledere som protesterer på avgjørelser, og som mobber og sjikanerer dommeren.

Lærer barna at dommeren er sjefen

I helgen avbrøt den tyske dommeren Felix Zwayer toppkampen i Bundesliga mellom Bayer Leverkusen og Borussia Dortmund. Dette skjedde da Leverkusens trener Roger Schmidt nektet forlate banen etter å ha blitt vist opp på tribunen.

Stine Emilsen

– Følelser tar ofte overhånd på og utenfor banen. Dermed må vi lære å være bevisst hvordan vi skal opptre, sier Stine Emilsen i Viking.

Foto: Johan Mihle Laugaland / NRK

– Jeg syns det var så bra. Det er han som skal være sjefen utpå der, og når han ikke når frem blir du litt rådløs. Det får folk til å tenke seg om, sier Stine Emilsen, leder i barne- og ungdomsavdelingen i Viking Fotballklubb.

Fotballklubben lærer barna hvordan de skal opptre overfor dommeren.

– De skal ikke protestere på avgjørelsen, men vise respekt for dommeren. Derfor informerer vi godt om dette til både spillere, trenere og foreldre, sier hun.

Kan bli synlig tøffere tone

En av landets fremste dommere, Svein Oddvar Moen, forteller at klubbene og spillere har vært med på å lage retningslinjer for oppførsel på fotballbanen.

– I norsk fotball forventer vi gjensidig respekt blant spillere, trenere, dommere og ikke minst publikum, sier han.

Moen

Svein Oddvar Moen fra Haugesund er merittert dommer, og har dømt flere storkamper i Europa.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Moen mener det er viktig med tydelige konsekvenser av å tøye strikken på eller utenfor gressmatta.

– Hvis personer ikke kan forholde seg til det som er bestemt, blir konsekvensen tøffere. Dette kan bli synlig i 2016-sesongen, sier han, men poengterer at det ikke er dommerne som straffeutmåler.

Den profilerte dommeren forklarer om et godt forhold mellom trenere og dommere i norsk toppfotball.

– Vi møter hverandre så ofte, men det er klart at i kampens hete har både de og vi dommere en rolle å fylle. Utad kan det se ut som vi er uenige, men vi snakker godt sammen etterpå, sier Moen.

Trener opp dommere til å sjefe

I løpet av vinteren har Rogaland Fotballkrets utdanna 80 nye dommere.

Et av rådene de får fra lederen i dommerlauget er: «Blås hardt i fløyta».

– De skal opptre myndig, bestemt og bruke fløyta godt. Det er dommeren som bestemmer, sier Merenyi.