Skulle sy 17. mai-bunader, tok pengene og forsvant

Flere personer forhåndsbetalte for bunader og sykurs, men kvinnen fra Gjesdal viste seg å være hektet på helt andre typer stoff. Nå er hun dømt for 19 tilfeller av bedrageri.

Diverse bunader

Flere rogalendinger fikk aldri bunadene de hadde bestilt til 17. mai. Illustrasjonsfoto: Line Haus/NRK.

Foto: Line Haus / NRK

Mannen fra Sør-Rogaland ønsket seg bunad til 17. mai, og fant en annonse på Finn.no hvor en kvinne fra Gjesdal tilbød seg å gjøre jobben. Mannen var hjemme hos henne og tok mål, og deretter overførte han til sammen 10.000 kroner i forskudd.

Et ektepar responderte på samme annonse. De ønsket seg hver sine 17. mai-bunader, tok mål hos henne, og forhåndsbetalte 26.800 kroner til kvinnen, i tillegg til 15 sølvknapper.

Dømt til samfunnsstraff

En fjerde person, en kvinne, betalte 3000 kroner for en bunadsskjorte som den samme kvinnen skulle sy til henne.

I dag sitter alle fire uten bunader og skjorter. De innbetalte pengene har de aldri fått til rette.

I Jæren tingrett er kvinnen nylig dømt til 90 timers samfunnsstraff for disse og en rekke andre forhold. Det var VG som først omtalte dommen.

Fikk penger for kurs hun ikke holdt

Flertallet blant dommerne i Jæren tingrett mener kvinnen aldri hadde til hensikt å levere bunader, mens mindretallet mener det er rimelig tvil om kvinnens forsett.

Kvinnens forbryterske kreativitet har det ikke vært noe i veien med. I april og mai i fjor la hun ut et innlegg i en Facebook-gruppe for syinteresserte hvor hun tilbød å holde helge- og kveldskurs for andre i gruppa. 16 kvinner meldte seg på og de betalte inn til sammen 18.400 kroner.

Ingen av kursene ble holdt. Da deltakerne i den første gruppa møtte opp hos Gjesdal-kvinnen fikk de opplyst at hun var syk, men ble lovet å få tilbake kursavgiften, noe de aldri har fått. Den andre gruppa oppnådde ikke kontakt med henne i det hele tatt.

Slet med rus

Gjesdal-kvinnen opplyste i retten at det aldri var hensikten hennes å lure noen. Hun har forklart at hun både har vært inne til soning og at hun har slitt psykisk. Dette skal ha vært årsaken til at hun ikke oppfylt forpliktelsene sine.

Kvinnen er tidligere straffedømt tre ganger for flere kjøringer i ruspåvirket tilstand, grovt trygdebedrageri og underslag. I den siste dommen fra Jæren tingrett er hun i tillegg til bedrageriene også dømt for butikktyveri, bilbrukstyveri, kjøp av narkotiske tabletter, kjøring uten førerkort.

Retten kom, under tvil, til at kvinnen skulle idømmes samfunnsstraff fordi hun er i et rehabiliteringsprogram for rusmisbruket sitt, og at et fengselsopphold kan innebære risiko for mer rusmisbruk.