Hopp til innhold

Skogbrann ved Vårlivarden i Sandnes

10 brannmenn og 15 personer fra Forsvaret var i natt utplassert på brannposter for å overvåke brannen ved Vårlivarden i Sandnes.

Brannen, som startet søndag ettermiddag, er fortsatt ute av kontroll. Nå brenner et område på en kvadratkilometer rundt Vårlivarden i Sandnes.

10 personer fra brannvesenet og 15 personer fra Forsvaret var i natt utplassert på brannposter for å overvåke spesielt områder der det ligger hytter og boliger.

– Helikoptrene vil være stasjonert på Sola, og et av dem er allerede rekvirert fra tirsdag morgen. Vi vet ikke hvordan brannen vil utvikle seg i løpet av natten. Skulle det være behov for det, vil vi kalle inn ekstra mannskap i løpet av natten, sa informasjonskonsulent i brannvesenet i Sør-Rogaland, Gry Solem til NRK mandag kveld.

Skogbrannen ved Vårlivarden

VIDEO: Slukningshelikopter i arbeid.

En kvadratkilometer i brann

35 brannmenn og 15 personer fra Sivilforsvaret deltok i slukningsarbeidet 2. påskedag. I løpet av kvelden fikk brannvesenet også hjelp av 15 personer fra Forsvaret.

I tillegg ble det også rekvirert et tredje helikopter som deltok i slukningsarbeidet mandag kveld.

Området som brenner, er omlag en kvadratkilometer stort, og slukningsarbeidet kompliseres av at det er lite tilgang på vann i nærheten.

Ute av kontroll

– Brannen er ute av kontroll, bekreftet informasjonskonsulent Gry Solem i brannvesenet mandag kveld.

Terrenget der ilden sprer seg kompliserer slukningsarbeidet. I tillegg fikk brannvesenet søndag kveld melding om at et bål som var tent opp i nærheten, var ute av kontroll. Brannvesenet ble derfor nødt for å overføre noe mannskap dit.

– Vi kan ikke få understreket godt nok at det må ikke gjøres opp ild utendørs, sier Solem.

Bilder og intervju med brigadesjef Sven Kåre Hagevik

VIDEO: Intervju med brigadesjef Sven Kåre Hagevik.

Ikke redd for hytta

To av grunneierne i området, Svein Gunnar Horve og Lars Gausel, har fulgt utviklingen gjennom helgen, men er fortsatt ikke redd for boliger eller hytter i området.

– Men det brenner nærmere bebyggelsen denne gangen enn under storbrannen for 20 år siden, sier Svein Gunnar Horve.

Har brent siden i søndag

Brannvesenet fikk beskjed om brannen i 17.30-tiden søndag. Flammene blusset opp igjen og har spredt seg ut over mandagen.

– Det ligger 20-30 hytter i området ned mot Hommersåk. Foreløpig ser vi ikke at det er umiddelbar fare for bygninger i området, men dette er noe vi demmer opp mot, sier Solem.

Satte inn helikopter

Etter iherdige forsøk på å få kontroll over brannen søndag, besluttet brannvesenet mandag formiddag å sette inn helikopter i slukningsarbeidet.

Da helikopteret måtte returnere til Sola for drivstoffpåfyll, blusset ilden fort opp igjen.

Et nytt helikopter ble satt inn i arbeidet mandag ettermiddag og et tredje i løpet av kvelden. Målet var å få slukket mest mulig før det blir mørkt.

Advarte turgåere

Den tørre vegetasjonen i området gjør det ikke lettere for brannmannskapene.

Helikopteret kan ta dropp på rundt 3000 liter pr tur. Det hjelper på, for det er vanntilførsel som har vært en av de største utfordringene ved denne brannen i tillegg til et vanskelig terreng.

2. påskedag ba også politiet folk om å ikke legge turen til områder ved Vårlivarden.

Bilder og intervjuer fra brann ved Vårlivarden

Se video: Intervju med naboer.

Ekstra beredskap

Årsaken til brannen er trolig en turgåer som i løpet av søndag ettermiddag har kastet fra seg en sigarett på bakken. Det er ekstremt tørt i området etter mange uker uten nedbør.

Natt til mandag blusset flammene opp på nytt. det brenner både i lyng, gress og skog.

Vinden er også et problem. Den løyet i morgentimene til brannvesenets fordel, men nå meldes det om økende vind i området.