NRK Meny
Normal

Skeptiske ranere trakk seg

David Toska bekrefter at flere personer trakk seg fra ranslaget kvelden før de slo til mot Nokas.

Ifølge Toska var hele det potensielle ranslaget på plass i leiligheten hans i Smeaheia i Sandnes kvelden før ranet. Han ønsket et slikt felles samlingssted for å finpusse planene og teste utstyr, men var skeptisk til å bruke sin egen leilighet.

Han bruker likevel huset i Smeaheia som base, fordi det var "mest praktisk".

Under denne samlingen kvelden før, oppsto det ifølge Toska uenighet blant ranerne.

- Mente vi ville bli tatt

- Noen mente at vi ville bli tatt og noen trakk seg. Vi gikk likevel videre med planene, selv om vi måtte skifte om på rollene. Til slutt var vi 11 stykker, sa Toska.

Flere av de andre tiltalte har tidligere forklart at tre personer trakk seg kvelden før ranet, men ingen har noen gang navngitt disse som trakk seg.

I sin overraskende korte og ustrukturerte forklaring nevnte David Toska få andre navn enn sitt eget og enkelte av dem som allerede har tilstått. Men han la likevel ut flere redningsplanker til de på tiltalebenken som hevder sin uskyld.

Blant annet omtalte han det såkalte "pizza-møtet" i dekkleiligheten i Nedre Dalgate i januar. Her var Toska, Dan Pettersen, Thomas Oscar Ingebrigtsen, Johnny Thendrup og Thomas Thendrup tilstede på det politiet mener var et planleggingsmøte.

Irritert på Thendrup-brødrene

Det avviser alle møte-deltakerne. Også Toska understreket at dette var et helt vanlig sosialt treff, blant annet fordi han på det tidspunktet ikke skal ha luftet den helt ferske ransideen med noen.

- Jeg husker at Thomas og Johnny kom på besøk, og jeg husker at jeg var "dritforbanna", eller i alle fall irritert, fordi de kom i sin egen bil. Jeg mente det var respektløst av dem å kjøre egen bil. Jeg hadde sagt til alle som skulle besøke meg at de ikke skulle ha med telefoner og ikke komme i egne biler, sa Toska.

Det er en nyttig forklaring for lillebror Thomas Thendrup, som nekter for å ha vært med på planleggingen og gjennomføringen av ranet. Og dette "pizza-møtet" er den eneste bekreftede og sikre observasjonen av Thomas Thendrup i Stavanger i forkant av ranet.