Hopp til innhold

Skatten på bunnen av Sandsfjorden

Statnett startet kartlegging av havbunnen for å legge verdens lengste sjøkabel. Se hva de fant.

Da de skulle legge kabel fra Suldal til England oppdaget de noe vakkert langs havbunnen.

Et flere titalls meter bredt korallrev ligger godt gjemt i Sandsfjorden. Foto: Statnett.

Korallrev ved Vatlandsvåg i Sandsfjorden

Korallrev i Sandsfjorden.

Foto: Statnett

– Det er kjempeflotte bilder. Jeg tenker på andre himmelstrøk når jeg ser slike korallrev som dette, sier Thor Anders Nummedal, prosjektdirektør i Statnett.

På 150-175 meters dyp

Korallrevet ligger ved Vatlandsvåg på mellom 150 og 175 meters dyp i Sandsfjorden i Ryfylke i Rogaland. Det er flere titalls meter bredt.

– Det er sårbare ting, så det er viktig at vi finner dem slik at vi ikke forstyrrer dem når vi skal legge kabel seinere. Det er fantastiske funn, sier Nummedal.

Korallrev ved Vatlandsvåg i Sandsfjorden

Korallrev i Sandsfjorden.

Foto: Statnett

Bygger verdens lengste sjøkabel

Korallrevet ble oppdaget da Statnett startet finkjemming av havbunnen i Sandsfjorden i forbindelse med byggingen av verdens lengste sjøkabel fra Suldal til England som skal være ferdig i 2020.

Flere fartøy har finkjemmet havbunnen, og nå er arbeidet snart ferdig. Den 700 kilometer lange sjøkabelen skal gi Norge viktig tilgang på kraft, spesielt på vinterstid.

Verdens lengste kraftforbindelse - mellom Kvilldal i Suldal og England - skal bidra til mer stabile strømpriser vinterstid.I disse dager avsluttes forarbeidet med å undersøke havbunnen hvor den 700 kilometer lange sjøkabelen skal ligge.

Verdens lengste kraftforbindelse mellom Kvilldal i Suldal og Newcastle skal bidra til mer stabile strømpriser på vinterstid. Foto: Arild Eskeland/NRK