NRK Meny
Normal

Skal sikre flertall for million-kutt

I ettermiddag skal folk demonstrere mot de planlagte skolekuttene i Haugesund kommune. Samtidig vil Høyres gruppeleder Jarle Utne Reitan prøve å få med seg de andre partiene på sparepakken på 25 millioner kroner.

Jarle Utne Reitan

Høyres gruppeleder og ordførerkandidat i Haugesund, Jarle Utne Reitan, tror han vil få bystyret med på å kutte i kommunebudsjettet.

Foto: Thomas Halleland / NRK

– Mitt råd til samarbeidspartiene er at vi prøver å få en bredest mulig forankring i bystyret, slik at vi kan få et enstemmig vedtak på den krevende sparepakken, sier Høyres gruppeleder i bystyret, Jarle Utne Reitan.

Han ønsker et bredest mulig flertall for sparepakken på 25 millioner kroner som formannskapet og bystyret skal vedta onsdag kveld. Posisjonspartiene Høyre, KrF og Venstre hadde gruppemøter tirsdag kveld, og utover dagen i dag vil det være forhandlinger mellom partiene for å få et bredest mulig flertall.

– Hvorfor er det så viktig med bred forankring?

– Fordi det er viktig at rådmannen har solide styringssignaler i det videre arbeidet, sier Utne Reitan.

Demonstrer mot skolekutt

Det er svikt i skatteinntektene som er hovedårsaken til at rådmannen foreslår å kutte 25 millioner kroner på årets budsjett. Omsorg må tåle et kutt på 9,5 millioner kroner, mens skole og oppvekst ligger inne med ni millioner kroner. Særlig det siste har fått både foreldre og lærere til å reagere, og det blir demonstrasjon på Rådhusplassen klokka 17.30.

– Kuttene kommer der fordi omsorg og oppvekst står for 85 prosent av driftsbudsjettet til Haugesund kommune, så hvis vi skal få ned driftsnivået vårt, er vi nødt til å være innom de sektorene, sier han.

Totalt skal det kuttes cirka en prosent av det totale budsjettet til Haugesund kommune.

– Den som får størst kutt er kultursektoren. Der er det mange tjenester som ikke er lovpålagte, så der kutter vi med sju prosent, sier Utne Reitan.

– Krevende

Etter det NRK kjenner til kommer opposisjonen i Haugesund til å takke ja til invitasjonen om å prøve å få til et bredt flertall, men det er ikke lett å bli enige ettersom de ulike partiene har sine hjertesaker som de ønsker å unngå kutt i.

– Det kan være krevende, men jeg tror at alle partiene i bystyret kan ta inn over seg den utfordringen vi står i økonomisk, sier Utne Reitan.