Slik er siste etappe i Tour des Fjords

I dag skal det avgjøres i sykkelrittet Tour des Fjords. Den siste etappen strekker seg over store deler av Nord-Jæren.

Tour des Fjords

Dem siste etappen av Tour des Fjords er 171 kilometer lang. (Bildet er fra gårsdagens etappe)

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Dagens etappe starter i Risavika Havn klokka 13.50. Og syklistene har drøye 17 mil i vente.

– Det er en veldig fin etappe i dag, og vi har fått gode tilbakemeldinger fra syklistene i turrittet som nettopp har kjørt denne løypa, sier løypesjef i Tour des Fjords, Tor Inge Bollestad.

Først bærer det av sted mot Randaberg, der de tar en runde med etappens første spurt, før de kommer tilbake igjen til Risavika. Deretter går etappen sørover langs jærkysten, før de sykler innover i landet igjen ved Klepp. Her finner dagens andre spurt sted.

– Det er både strand og fjell, harde utforkjøringer og bratte stigninger. Så det er en variert etappe syklistene skal gjennom i dag, sier Bollestad.

Løypekart etappe 5
Foto: Google Maps

Bratt fra Oltedal mot Seldal

Syklistene kommer etter 75 kilometer ned Åslandsbakken på Figgjo, og sykler om Ålgård til Oltedal. Her skal de opp Seldalsbakken, før de sykler om Søredalen mot Sandnes.

– Seldalsbakken er den bratteste stigningen, og kan for mange være det hardeste partiet av løypa, sier løypesjefen.

Syklistene kommer ut på E39 ved Bråstein. De følger hovedveien et lite stykke, før de kjører den gamle hovedveien ned mot Sandnes sentrum. I Sandnes går etappen gjennom Austråttbakken og Oalsgata, før syklistene tar Sandnesveien ut mot flyplassen på Sola.

Deretter bærer det inn mot Stavanger, der syklistene har en sentrumsløype som skal sykles tre ganger.

Løype i Stavanger
Foto: Google Maps

Kan få medvind i deler av etappen

– Det har vært en grå start på søndagen, men nå ser det ut som sola kommer. Da blir det automatisk litt mer vind. I beste fall vil denne vinden treffe løperne i ryggen, men de må også belage seg på at det kan bli en del sidevind, sier Bollestad.

Han har fått gode tilbakemeldinger på løypene i de fem etappene.

– Rytterne har vært fornøyde, og de har fått varierte etapper. De har syklet bratt opp fjellpartier og langs flate partier ved kysten, sier han.

– Hvor mye har dere tenkt på publikum i valg av traseer?

– Det har vært viktig for oss å legge løypene gjennom tettsteder, der det har vært mulig. Det var enkleste på de to første etappene, og det var folksomt da rytterne fôr gjennom Odda og Øystese.

Briste eller bære for Kristoff

Stavanger-syklisten Alexander Kristoff tok en ny etappeseier i går, da han vant 4. etappe av rittet.

– Jeg hadde veldig lyst å vinne, og det var deilig å få det til. Lett var det ikke, men jeg klarte det heldigvis, sier Katusha-rytteren til NRK etter målgang.

Magnus Cort Nielsen kom i mål som nummer to, og beholdt dermed den gule ledertrøya. Han ligger ni sekunder foran Kristoff i sammendraget.

– Det blir tøft å vinne sammenlagt, men jeg ønsker en ny etappeseier på søndag, sa Kristoff etter gårsdagens etappe.