Hopp til innhold

Sier nei til «leveringsservice for statlig dop»

Tidligere rusmisbrukere må selv hente medisinene de trenger for å holde seg unna rus. Jan Oseland er redd turene til sentrum fører til tilbakefall, men ordningen må være slik, sier lederen for levekårsstyret.

Jan Oseland

– Jeg får angst lang tid i forveien, sier Jan Oseland. Her står han utenfor døra til bygningen hvor LAR-medisinen hans deles ut. Hit må han hver eneste dag – selv om det innebærer at han må treffe gamle kjenninger i rusmiljøet.

Foto: Johan Mihle Laugaland / NRK

LAR i Stavanger

Legemiddelassistert rehabilitering, eller LAR, er medisiner rusavhengige får for at de ikke skal bruke narkotika. I Stavanger deles medisinen ut i denne bygningen ved Breiavatnet.

Foto: Johan Mihle Laugaland / NRK
Breiavatnet

Området rundt Breiavatnet er idyllisk, men også et samlingspunkt for flere rusavhengige i Stavanger.

Foto: Olaf Erlend Gundersen / NRK

– Det må jeg gjøre hver dag. Bare det å dra ned der er en kjempestor utfordring. Det er helt hinsides.

Jan Oseland setter seg i bilen. Det er klart for dagens tur ned til det han kaller «ormebolet». Stavanger sentrum er stedet han må hente LAR-medisinene sine.

Medisinen han trenger får han i et rødt hus like ved Byterminalen, togstasjonen og Breiavatnet i Stavanger sentrum. Området er et knutepunkt for reisende med kollektivtransport, men også et sted hvor mange rusavhengige oppholder seg.

Angst lang tid i forveien

– Lang tid i forveien kjenner jeg at jeg får angst. For der treffer jeg alle rusrelaterte venner. Hvis jeg ikke føler meg bra en dag, kan det bli en felle for meg.

Jan Oseland har sittet til sammen 22 år i fengsel, og er dømt 31 ganger. Fredag for snart to uker siden slapp han ut av fengsel for foreløpig siste gang, Tidligere har han endt innenfor murene kort tid etter hver eneste løslatelse, men denne gangen har han bestemt seg. Han skal holde seg på matta.

– Jeg vil klare det denne gangen, men jeg forstår ikke hvorfor jeg må ned i ormebolet for å hente medisiner, sier Jan Oseland.

Må sikre at medisinene ikke selges

Det er imidlertid ingen endring i sikte for Jan Oseland og andre som vil unngå å oppsøke rusmiljøet. Helse Stavanger har bestemt at ordningen med legeassistert rehabilitering, såkalt LAR, skal gjennomføres på denne måten.

Jan Oseland

Jan Oseland på vei inn i huset hvor han skal få LAR-medisinen sin. Selv synes han hjemmesykepleien kunne gitt ham det han trenger.

Foto: Johan Mihle Laugaland / NRK
Kåre Reiten

Kåre Reiten.

Foto: Anders Fehn / NRK
Jan Oseland

Jan Oseland.

Foto: Johan Mihle Laugaland / NRK

– Det var jo litt sterke påstander å kalle det et ormebol. Men jeg forstår hva han mener, sier Kåre Reiten (H), lege og leder for kommunalstyret for levekår i Stavanger.

Han forklarer at det er behovet for å kontrollere at medisinene blir tatt, og at de ikke selges videre, som gjør at brukerne må komme ned til Stavanger sentrum.

Mener hjemmesykepleien kunne delt ut LAR

Men for Oseland, som i disse dager gjør det han kan for å holde seg rusfri, er ikke dette en god nok løsning. 51-åringen har drevet med rus siden han var 13 år gammel, og skulle ønske hjemmesykepleien kunne kommet med medisinene han trengte.

– Da hadde jeg sluppet å gå ned i gryta i byen, for jeg har ikke noe nede i byen å gjøre, sier han.

«Leveringsservice med statlig dop»

Men den løsningen er ikke Reiten enig i at er noen god ide.

– Vi har noen tilfeller som faktisk får det av hjemmesykepleien, og noen får resept hos fastlegen. Men at vi skal ha en leveringsservice på døra med statlig dop, det vil jeg si er misbruk av ressurser, sier Reiten.

Han foreslår derimot å dele opp helsestasjonen slik at de med de minst omfattende rusproblemer skal slippe å måtte møte det tyngre rusmiljøet hver gang de henter medisiner.

– Vi bør nok satse på å rehabilitere de, og få de stoffrie i stedet for at de må gå dit og få tabletter. Kanskje vi gjør for lite for å få de ut av dette stoffhelvetet, sier Reiten.

Flere nyheter fra Rogaland