Får ikke selge mat på kveldstid

Rastegar Rostami fra Iran vil selge vegetarmat på torvet i Egersund på kveldstid, men kommunen stopper ham.

restegar Rosami nesktes å selge etter kl 19

Restegar Rosami nektes å selge varene sine etter klokka 19 i Egersund.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Eigersund kommune nekter den iranske flyktningen Rastegar Rostami å selge vegetarretten falafel på torget i Egersund etter klokken 19 om kvelden.

Iraneren, som har laget seg sin egen arbeidsplass, vil selge sunn mat til unge i helgene. Men forskriftene for handelsvirksomhet på kommunal grunn setter en stopper for det.

Tatt av

Falafel-salget har tatt av i den vesle sjølsnekra bua til Rastegar Rostami på torvet i Egersund i sommer. Derfor synes han det er merkelig at han ikke får selge maten sin etter klokka 19.

I nærområdet selges det tyrkisk kebab, indisk, kinesisk og norsk mat fra faste installasjoner til langt på natt i helgene.

– Jeg leverte en skriftlig søknad til kommunen, men kommunen sa nei. Jeg er en person som er aktiv og som liker å gå på jobb i stedet for å sitte hjemme foran en PC, sier Rastegar.

Egen virksomhet

I løpet av få måneder har Rastegar lært seg norsk og startet virksomhet. Men forskriftene for salg av varer og tjenester på kommunal grunn, i dette tilfellet på torvet, er fra 1980.

Saken om Rastefar har vekket engasjement – så mye at lokalavisen Dalane tidende har valgt Rastegars side i lederartikkel.

Gunnar Kvassheim

Redaktør Gunnar Kvassheim.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK
Leif Erik Egaas

Ordfører Leif Erik Egaas.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

– De bestemmelsene som i dag regulerer handelen på torget, er foreldet, sier redaktør i Dalane Tidende, Gunnar Kvassheim.

Meningsløst

Han mener reglene må endres. I dag sier reglementet at man ikke kan selge mat fra installasjoner som er bevegelige.

– Det er meningsløst. Tidene har forandret seg, sier Kvassheim.

Og nå kan det snart bli nytt reglement for handel på torvet. For ordfører Leif Erik Egaas hadde denne saken som førsteprioritet på sitt første møte med rådmannen etter ferien.

Tatt fatt i

– Dette må vi ta fatt i. Reglementet er gammelt. Tidene har forandret seg og vi skal gjøre det vi kan for å endre reglene i takt med at vi lever i 2014, sier Egaas.

Går resten av politikerne med på dette blir det kikerter, med løk og poteter, i pitabrød å få på torvet i okka by nærmest døgnet rundt.

– Jeg håper og tror det går bra, sier Rastegar Rostami.