Hopp til innhold

– Han erkjenner å ha drept, men sier det var nødverge

Jæren tingrett i Sandnes skal ta stilling til om det var et gjengoppgjør – eller en forsoning som gikk galt – når rettssaken etter drapet ved Dale asylmottak begynner mandag. Hovedtiltaltes forsvarer, Svein Kjetil Lode Svendsen, sier 21-åringen ikke kjenner seg igjen i påstandene om oppgjør mellom kurdere og tsjetsjenere.

Drap ved Dale asylmottak i Sandnes 15. februar

Litt før klokken 22 onsdag 15. februar ble en ung mann drept utenfor asylmottaket på Dale i Sandnes. Det var mange samlet da drapet skjedde, og uklare omstendigheter. Politiet lette etter gjeningspersonen eller -personene hele natten gjennom, men pågrep ingen før neste morgen. I dagene etterpå ble stadig flere siktet for drapet.

Foto: Ronny Hjertås/Erik Waage / NRK

Mandag begynner rettssaken etter drapet ved Dale asylmottak i Sandnes.

Om kvelden onsdag 15. februar døde den 17 år gamle kurdiske iraneren Arman Palani etter å ha blitt stukket i brystet med Muela Sioux jaktkniv. Fem unge tsjetsjenske menn må nå møte i retten.

Svein Kjetil Lode Svendsen

Svein Kjetil Lode Svendsen forsvarer den hovedtiltalte 21-åringen.

Foto: Rolf Marnburg / NRK

Én av dem, en 21-åring, er tiltalt for drapet – de fire andre for voldsutøvelse med døden til følge.

Ifølge tiltalen hadde de fem avtalt å bistå hverandre ved et eventuelt gjengslagsmål mellom kurdere og tsjetsjenere ved asylmottaket denne kvelden. De hadde selv, eller visste at andre hadde med seg kniv.

– To skulle forsones

– Min klient kjenner seg overhodet ikke igjen i at dette skulle bli et gjengslagsmål. Planen var at to personer, som hadde en konflikt, skulle forsones, sier 21-åringens forsvarer, Svein Kjetil Lode Svendsen, til NRK.no.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ransaking ved Dale

Dagen etter drapet sperret politiet av veien til asylmottaket på Dale i Sandnes. De hadde fått meldinger om at flere av den dreptes pårørende og venner ville oppsøke mottaket. Flere som var på vei til Dale ble ransaket samme ettermiddag.

Foto: Ronny Hjertås

De to som skulle forsones, var verken tiltalte eller den drepte, ifølge forsvareren, men to andre unge menn.

Politiet fryktet hevnoppgjør mellom kurdere og tsjetsjenere i tiden etter drapet, og ifølge Stavanger Aftenblad er dette bakgrunnen for en høynet beredskap under rettssaken.

– Han handlet i nødverge

I mai innrømmet Lode Svendsens klient, som da satt i varetekt, drapet. Samtidig erkjente han ikke straffskyld for drap.

Det står han fremdeles ved, sier forsvareren hans.

– Han erkjenner å ha drept, men han sier han handlet i nødverge, og ikke skal straffes. Han mener han ble utsatt for et angrep, sier Lode Svendsen.

Etter drapet har påstandene om hva som skjedde vært flere, blant annet hevdet beboere ved mottaket at knivstikkingen skjedde etter krangel om drikkevann etter en fotballkamp.

Fikk kritikk for varetektsbruk

På ett tidspunkt satt ti unge menn, alle tsjetsjenere, varetektsfengslet i saken. Advokat Arvid Sjødin, som da var forsvarer for en av de varetektsfengslede, kritiserte varetektsbruken i saken, særlig på grunn av de siktedes lave alder.

Den 21 år gamle hovedtiltalte, som har bodd flere år i Norge og gikk på videregående skole da han ble tatt, har hele tiden avvist alle påstander om gjengoppgjør. Verken han eller den drepte bodde på mottaket.

Politiet har hele tiden karakterisert etterforskningen som utfordrende, blant annet på grunn av språkbarrierer.

To ble slått på treningssenter

Først i slutten av oktober, mer enn åtte måneder etter drapet, tok statsadvokaten i Rogaland ut tiltale mot fem menn. To av dem er 18 år gamle, en er 19, en er 21 og en er 22. Den delen av tiltalen som omhandler drap er tatt ut etter ordre fra Riksadvokaten.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Video Fryktar hemnoppgjer

VIDEO: I tiden etter drapet fryktet politiet hevnoppgjør mellom kurdere og tsjestejere. (Arkiv, 17. februar 2012)

19-åringen er i tillegg tiltalt for å ha holdt en kniv mot strupen til en annen person og bedt ham fjerne seg fra stedet kvelden drapet skjedde.

Han er også tiltalt for å ha slått to personer i ansiktet på et treningssenter i Sandnes tidligere samme dag. Dette skal være en del av konflikten politiet mener er opptakten til drapet.

I en tilleggstiltalebeslutning er dessuten alle tiltalt for enten å ha slått og sparket en annen person, eller å ha hindret andre i å hjelpe denne personen, samme kveld som drapet skjedde.

Det er satt av to uker til rettssaken i Jæren tingrett.

Flere nyheter fra Rogaland