Hopp til innhold

Flere ber om krisehjelp etter alvorlig vold

I 2008 var det ingen høyrisikosaker ved krisesenteret i Stavanger. De siste årene har mellom 15 og 20 personer måtte holdes innesperret i påvente av ny identitet på grunn av fare for liv.

Monica Velde Viste

Monica Velde Viste leder krisesenteret i Stavanger, og forteller om en stor økning i alvorlige voldstilfeller.

Foto: Lise Andreassen Hagir/NRK

– Høyrisikosakene, der det er fare for liv, har økt betraktelig de siste årene, sier Monica Velde Viste, leder for krisesenteret i Stavanger.

Og med en betraktelig økning mener hun en økning fra null tilfeller i 2008, til 60 i løpet av de tre siste årene.

– Jeg håper det betyr at hjelpeapparatet har blitt flinkere til å fange opp disse tilfellene. Men vi vet også at Norge har veldig mage partnerdrap i forhold til at vi har så få drap totalt. Det er utrolig viktig å fange opp dette før noen dør, sier Velde.

Drapsforsøk og massiv vold

Når noen henvender seg til krisesenteret blir kategorisert som høyrisiko handler det om tilfelles av alvorlig vold.

– Det er drapsforsøk. Det kan være med kniv, eller at de er forsøkt kveld, påkjørt med bil, dyttet utfor terrasser. Det kan også være massiv vold der tanken kanskje ikke er at de skal drepes, men at volden blir så alvorlig at livet står i fare, sier Velde.

På grunn av økningen har også Krisesenteret nå ansatt en egen fagansvarlig for høyriskosaker.

– En del av disse må vi holde inne på senteret, og de kan ikke bevege seg ut i det hele tatt fordi det er så alvorlig. Det er jo kjempeslitsomt for dem. Det blir nesten som å være i fengsel. Vi må hjelpe til med alt, til og med barnehage og skole for ungene, sier Velde.