Hopp til innhold

Bli med gjennom fossen som isolerte Sauda

Sauda var isolert i flere timer på grunn av enorme vannmengder. Nå slipper Vegvesenet en og en bil gjennom Svandalsfossen på FV 520.

Enorme nedbørsmengder gjør det uforsvarlig å kjøre inn eller ut av Sauda. FV 520 er sperret av vann på begge sider av bygda.

Klokka 15 ble FV 520 stengt ved Allmannajuvet i Sauda.Omtrent ti minutter etter ble også FV 520 på den andre siden av Sauda stengt, ved Svandalsfossen. Dermed var den stengt både på øst- og vestsiden av Sauda på grunn av flom ved Svandalfossen og mellom Sauda og Hellandsbygd.

Det betyr at begge innfartsvegene inn til Sauda var sperret.

Klokka 19 tirsdag kveld slapp Vegvesenet en og en bil igjennom Svandalsfossen, og klokka 10 onsdag formidag ble veien øst for Sauda åpnet.

Enorme nedbørsmengder gjør det uforsvarlig å kjøre inn eller ut av Sauda. FV 520 er sperret av vann på begge sider av bygda.

VIDEO: Veien inn og ut av Sauda er sperret på grunn av store vannmengder. Vegvesenet lar ingen kjøre gjennom.

– Innestengt

Frode Sulen, ordfører Sauda

Frode Sulen, ordfører i Sauda.

Foto: Thomas Halleland / NRK

– Vi er innestengt her for øyeblikket, og er i høyeste beredskap. Vi har bestilt en båt, som ligger i standby dersom noe skulle skje. Vi håper vi ikke trenger den, sa ordfører i Sauda, Frode Sulen.

– Det er så stygt vær i området at legehelikopter ikke kan lande her, men Sea King kan ta seg fram. Vi gjør alt vi kan for å være forberedt, sier han.

– Det er ekstreme nedbørsmengder, og dette er en uvant situasjon for oss. Jeg har aldri opplevd noe lignende før, sier Sulen.

– Vurderer å snu

Marit Solveig Fosstveit

Marit Solveig Fosstveit gruer seg til å kjøre gjennom Svandalsfossen.

Foto: Thomas Halleland / NRK

Over 50 biler sto i kø ved Svandalsfossen nå, for å komme gjennom til Sauda.

– Vi kom akkurat da det stengte, klokka tre. Jeg sitter og gruer meg til jeg skal gjennom. Jeg gjorde det i morges, og synes ikke det var kjekt, sa Marit Solveig Fosstveit.

– Vi sitter og vurderer om vi skal snu, og heller ta båten til Sauda, sa hun.

Sauda isolert

OBS-varsel til klokka 18 i kveld

– Det regner kraftig fortsatt. Ifølge værmeldingen skal det vare i en eller to timer til, men det skal roe seg til kvelden, sa Sulen klokka 17.

Det er uvisst når det kraftige uværet vil gi seg, men statsmeteorolog Aslaug Valved sier det vil gå over til bygevær i løpet av kvelden.

– OBS-varselet vi sendte ut i går om 70 til 100 mm nedbør gjalt fram til klokken 18 i kveld. Men det er vanskelig å si eksakt klokkeslett for når det vil gi seg, sa Valved til NRK.no.

I løpet av natten skal nedbøren gi seg helt, mens det er ventet bygevær fra i morgen tidlig.

Flomvarsel for Vestlandet

Tirsdag formiddag varslet Noregs vassdrags og energidirektorat (NVE) om 50-års flom på Vestlandet. Flomvarselet har slått til i større og større grad utover dagen.

Tidligere i dag kunne Norges vassdrags- og energidirektorat konstatere den største vannføringen i Vossovassdraget siden døgnmålingene startet i 1892.