Hopp til innhold

Etterlyser Norges svar på Michelin-guiden

EGERSUND (NRK): Norge trenger en uavhengig og kritisk guide for mat og opplevelser, mener D2s matskribent Torgrim Eggen. En ny nettjeneste skal sikre bedre mat langs veien og øke turismen i Sør-Rogaland.

Georg Fredrik Ueland, daglig leder i Nyyyt

Georg Fredrik Ueland vil satse på en helhetlig opplevelse for matinteresserte turister.

Foto: Hanne Høyland / NRK

– Se til Frankrike, der finnes det etablerte gode lokale spisesteder, som man kan finne fram i en guidebok, sier forfatter og matskribent Torgrim Eggen.

I sommer jaktet han de gode matopplevelsene langs veien i Norge.

Torgrim Eggen

Torgrim Eggen, forfatter og matskribent.

Foto: Sturlason

– Vi ble fortvila over at vi ikke fikk mat i det hele tatt. Langs store strekninger på Vestlandet, sier forfatter og matskribent Torgrim Eggen.

Han snakker om den omdiskuterte artikkelen som ble publisert i D2 i sommer. Der forfatteren delte sin fortvilelse over hvor ille stilt norsk gatemat til tider kan være for en turist langs Norges veier.

Uvitende turister

I Sør-Rogaland har de utfordringer med å i det hele tatt få turistene til å stoppe.

I dag er realiteten at svært mange turister peiser forbi de fem kommunene langs E39 tilknyttet Magma Geopark, som ligger i skyggen av kjente turistmål som Preikestolen. Men nå skal Bjerkreim, Eigersund, Lund, Sokndal og Flekkefjord ta opp kampen om turistene.

Turistattraksjoner og matopplevelser skal bli enklere å finne fram til på et felles nettsted, organisert av Magma Geopark.

Kjell Andreas Heskestad er mannen som arbeider for å finne et konsept der reisende lettere får tilgang til spennende matopplevelser.

Kjell Andreas Heskestad

Kjell Andreas Heskestad, prosjektleder Geofood.

Foto: Hanne Høyland / NRK

Han sitter på en benk i Egersund og taster inn et søk på anbefalte spisesteder i nærheten via den brukerstyrte appen Tripadvisor, og flere alternativer dukker opp.

– Føler du dette representerer matopplevelsene du kan få i dette området?

– Nei, det er bare en fra Geofood som kommer opp, så her har vi en jobb å gjøre, svarer Heskestad, som er prosjektleder i Geofood i Magma Geopark.

For å forstå hva Geofood er må vi forstå hva som er så spesielt med Magma Geopark. Den unike geologien og kulturhistorien i parken har gitt den en internasjonalt anerkjent status som kalles Unesco. Det er kun mat produsert og dyrket i geoparken som kan få status som Geofood.

I regi av geoparken skal både turistattraksjoner og matopplevelser bli enkle å finne fram til på et felles nettsted. Geofood skal både få flere samarbeidspartnere og tilrettelegge for matløyper i regionen.

Matløyper

Matløypene skal gi en guidet matopplevelse der alt fra produsenter til restauranter tilknyttet Geofood skal besøkes.

I Bjerkreim driver Nyyyt med foredling av kjøtt. Nå ønsker de å satse på turisme sammen med geoparken.

Gård i Bjerkreim

På denne gården i Bjerkreim holder Nyyyt til.

Foto: Hanne Høyland / NRK

– Mat, natur og opplevelser tror jeg vil være det store framover innen turisme. En god rundreise med mat og natur, det må være godt for sjela, mener Georg Fredrik Ueland, som er daglig leder i den familieide bedriften Nyyyt.

Med gamle teknikker viser pølsemakeren hvordan han fyller tarmer med kjøtt som blir til pølser.

Pølsemaker Stig Hermansen liker å holde liv i gamle tradisjoner.

Pølsemaker Stig Hermansen liker å holde liv i gamle tradisjoner.

Foto: Hanne Høyland / NRK

– Vi holder oss til tradisjon, og utnytter hele dyret. Vi er også opptatt av identiteten til bonden og hvordan dyret har vært før vi får det inn, sier Ueland.

Opplevelse med på kjøpet

På Eigerøy ligger Løyning gård. En liten kjøttprodusent som ønsker å sette opp et gardsutsalg og tilby guida opplevelser i kystlynghei, et velbevart kulturlandskap, godt ivaretatt av dyrene deres.

Løyning gård satser også på de bevaringsverdige kurasene Lyngdalsfe og Sidet trønderfe og nordlandsfe.

Kjell Andreas Heskestad sammen med ekteparet Sæstad.

Ekteparet Sæstad viser fram den flotte naturen på Løyning gård, som er en del av Magma geopark.

Foto: Hanne Høyland / NRK

– Vi vil at flere folk skal få komme seg ut i terrenget og få se hvor godt arbeid villsauene og de bevaringsverdige storfeene som vi satser på gjør det i kystlynghei, sier bonde Magne Kyllingstad.

Lyngdalsfe er en bevaringsverdig rase

Lyngdalsfeen er en liten rase som kommer seg lett rundt i kystlyngheia.

Foto: Hanne Høyland / NRK

I Egersund sentrum spaserer turistene Jon og May Britt Fyllingen rundt i gågaten. De er ofte i området, men innrømmer at de ikke er så flinke til å utforske området rundt byen.

– Jeg synes dette er en veldig god ide. Du må ha et lite puff for å vite hvor disse stedene er. Vi hadde nok opplevd mer om det var litt mer tilgjengelig, konstaterer May Britt Fyllingen.

May Britt Fyllingen, turist

May Britt Fyllingen er turist i Egersund.

Foto: Hanne Høyland / NRK

Oppskriften til suksess

Torgrim Eggen tror mange kommuner sliter med samme problemstilling.

For at dette skal bli vellykket må matprodusentene spesialisere seg, mener han.

– Distriktet har ikke Preikestolen, men er midt i det norske matfatet, det blir ikke bedre jordbruksprodukter enn de man lager her, sier Eggen.

Om denne mobiliseringen lokalt er nok er han usikker på, men han mener Norge trenger en uavhengig og kritisk guide for mat og opplevelser, som organiseres av en organisasjon ala Visit Norway.

– Jeg er på jakt etter begge deler når jeg er på tur, både Trollpikken og noe godt og interessant å spise, sier Eggen.